Sofia Goggia premagale sebe, ne pa tudi Corine Suter

Peking 2022 15. Feb 20225:52 > 6:04 1 komentar
Corine Sutter. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati) via Guliver

Švicarska smučarska Corine Suter je v Yanqingu nad Pekingom postala olimpijska prvakinja v smuku. V boju za zlato je ugnala Sofio Goggio, ki se je ekspresno vrnila po poškodbi. Daleč od najboljših pa je bila Ilka Štuhec (22. mesto).

Po dveh malih kristalnih globusih, štirih zmagah v svetovnem pokalu, naslovu svetovne prvakinje in skupno štirih kolajnah na SP je Corinne Suter prišla še do naslova olimpijske prvakinje v smuku. Iztirili je niso niti veter, zaradi katerega je bil štart prestavljen za pol ure, zahtevna proga, tekmovalni pritisk in močan italijanski izziv.

Superveleslalomsko preizkušnjo je končala na trinajstem mestu, tudi na uradnih treningih ni blestela. A na ženskem smučarskem vrhuncu 24. zimskih olimpijskih iger v Pekingu je 27-letna Švicarka vendarle na mizo položila vse karte. Pokazala je izjemen občutek v drsalnih delih in bila natančna tudi v zavojih, za piko na i pa je pred ciljnim smukom dodatno pritisnila na plin.

Sofia Goggia ob prihodu v cilj. Foto: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber
via Guliver

Čeprav Corine Suter velja za eno najboljših smukačic zadnjega obdobja, pa je s svojo predstavo nekoliko presenetila italijanski tabor na čelu s Sofio Goggia. Ta se je dobre tri tedne po poškodbi kolena, ki bi marsikatero tekmico pahnil v predčasni konec sezone, v velikem slogu vrnila na olimpijski oder. Postregla je z odlično predstavo, v dobršni meri premagala naravo in proces rehabilitacije, ob prihodu v cilj prevzela vodstvo in se tega tudi glasno veselila. Toda ko jo je za 16 stotink sekunde premagala švicarska tekmica, Goggia, sicer smukaška olimpijska prvakinja 2018, ni skrivala začudenja in razočaranja. Vseeno je srebro po vseh težavah izjemen uspeh. S tretjim mestom ga je dopolnila še njena rojakinja Nadia Delago, ki na tekmah svetovnega pokala še nikoli ni bila med najboljšo trojico.

Ilka Štuhec. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay via Guliver

A če šla lahko Goggia preko sebe, pa je morala najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec vendarle priznati premoč in tekmovalno nemoč. Na kar so nakazovali treningi, je potrdila še tekma. Mariborčanko, ki je v večjem delu sezone bleda senca nekdanje neustrašne svetovne prvakinje, so v Pekingu dodatno načele še bolečine v hrbtu, tako da ni bila kos zahtevni progi Skala. Z njo je Mariborčanka sicer opravila brez izrazite napake, a tudi brez manevrov, s katerimi bi skrajševala linije in prihajala do hitrosti, preveč okorna pa je bila tudi v tehničnem odseku proge. V svojem zadnjem olimpijskem smuku si je prislužila več kot tri sekunde zaostanke za Corine Suter.

”Naredili smo vse, da bi bila na tej tekmi najboljša. A s takšnim hrtom pač ne gre. Tudi danes ni bilo ravno super. Vse to se pozna na nastopu,” razočaranja po tekmi v izjavi za TV Slovenija ni skrivala Ilka Štuhec, ki je na koncu zasedla 22. mesto. Takoj za njo je s še 11 stotink slabšim časom pristala Maruša Ferk.

Rezultati