Aktualna svetovna prvakinja dosanjala tudi olimpijski naslov

Peking 2022 11. Feb. 20225:14 > 5:49
Delite:
Foto: Dan

Švicarka Lara Gut-Behrami je z najboljšo vožnjo na superveleslalomu v Pekingu postala olimpijska prvakinja. Po 17 zmagah v svetovnem pokalu in lanskem naslovu svetovne prvakinje je zdaj v tej disiplini stopila še na vrh Olimpa. Za 30-letno Švicarko je to prva zlata kolajna z iger pod petimi krogi.

Dolgo je Lara Gut-Behrami čakala na prvo zlato olimpijsko kolajno na olimpijskih igrah. Po številnih razočaranjih v Sočiju in Pjongčangu v hitrih disciplinah je odlično pripravljenost na Kitajskem potrdila že s tretjim mestom v veleslalomu. Očitno jo je bronasta kolajna – zanjo druga z olimpijskih iger, tretja je bila tudi v smuku pred osmimi leti – povsem razbremenila. V današnjo tekmo je vstopila kot ena izmed favoritinj in to vlogo je tudi upravičila.

Nastopila je s startno številko sedem in v cilju po odličnem srednjem delu in nekoliko slabšem spodnjem z 22 stotinkami prevzela vodstvo pred Avstrijko Mirjam Puchner. Kot se je izkazalo kasneje, je bil to tudi končni vrstni red. Uspeh Švice je s tretjim mestom dopolnila Michelle Gisin, ta je zaostala tri desetinke. Le tri stotinke do brona so na četrtem mestu zmanjkale Avstrijki Tamari Tippler (+0,33), ki bi brez napake v zadnjem delu proge zagotovo stala na odru za zmagovalke, morda celo na vrhu. Zelo solidno je svojo nalogo opravila tudi branilka naslova izpred štirih let, Ester Ledecka. Senzacionalna zmagovalka v Pjongčangu je tokrat končala na petem mestu (+0,43).

Lara Gut-Behrami je z zlatim olimpijskim odličjem v superveleslalomu dokazala, da je zasluženo uvrščamo med eno najboljših smučark v zgodovini te discipline. Po 17 zmagah v svetovnem pokalu – več jim ima le legendarna Lindsey Vonn -, treh malih kristalnih globusih za zmago v seštevku te discipline (2014, 2016, 2021) in celem kompletu kolajn s svetovnih prvenstev je zdaj temu dodala še piko na i – olimpijski naslov.

Poraz Italijank in Shiffrinove

Velike poraženke tekme na smučišču Yanqing so Italijanke. Naše zahodne sosede v seštevku te discipline v svetovnem pokalu zasedajo prva tri mesta, tokrat pa so povsem odpovedale. Federica Brignone, ki je na poti k malemu kristalnemu globusu, je bila po srebrni kolajni v veleslalomu tokrat šele sedma (+0,66). Še 17 stotink več je na 10. mestu zaostala Elena Curtoni, Sofia Goggia pa zaradi okrevanja po poškodbi in priprav na smuk ni startala. Med bolj razočaranimi je bila v cilju tudi Mikaela Shiffrin. Po dveh odstopih in zgolj devetih odpeljanih zavojih v slalomu in veleslalomu je tokrat prišla do cilja, a je bila na devetem mestu (+0,79) daleč od najvišjih mest.

Edina Slovenka na startu Maruša Ferk Saioni v svojem nastopu ni ponudila presežka, z zaostankom 2,21 je končala na 23. mestu. Ilka Štuhec zaradi bolečin v hrbtu ni startala. Naslednja tekma na olimpijskih igrah ženske čaka v noči na torek po slovenskem času, ko se bodo merile v kraljevi disciplini – smuku.

Podrobni rezultati iz Pekinga.

Komentari

Vaš komentar