Zvezdnici instagrama napaka odnesla zlato kolajno

Peking 2022 17. Feb 202213:39 6 komentarjev
Foto: Guliverimage

Japonska hitrostna drsalka Miho Takagi je na 1000 metrov osvojila svojo prvo posamično zlato kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu. S časom 1:13,19 je postavila olimpijski rekord. A če si srebna Jutta Leerdam v svojem nastopu ne bi privoščila napake v enem od zavojev, bi zlato potovalo na Nizozemsko.

23-letna Jutta Leerdam, ki ima od vseh nastopajočih hitrostnih drsalcev in drsalk na igrah daleč največ sledilcev na instagramu (od začetka tekmovanj v Pekingu je ta številka narasla z 800 tistoč na kar 2,4 milijona), in je ena od glavnih zvezdnic tega športa, je po prvi menjavi proge naredila napako v drugem zavoju ter z roko po ledu lovila ravnotežje.

Verjetno jo je prav ta zdrs stal zlatega odličja, ki ga je z novim olimpijskim rekordom na koncu osvojila Japonka Miho Takagi. Ta je po treh srebrnih kolajnah (500 metrov, 1500 metrov, ekipno zasledovanje) osvojila prvo zlato odličje v karieri. S časom 1:13,19 je postavila nov olimpijski rekord, Leerdamova pa je za njo zaostala 64 stotink. A brez napake bi nova nizozemska zvezdnica drsanja verjetno osvojila olimpijski naslov.

Foto: Guliverimage

“Za trenutek sem pomislila: ‘Oh ne, samo da se izide.’ Želela sem si zlata, razočarana sem bila že med samim drsanjem. A sem v trenutku spremenila miselnost in nadaljevala z borbo. Zavedala sem, da lahko kljub napaki osvojim medaljo. Zato sem nadaljevala,” je dejala 23-letnica.

Za težavo je verjetno kriva menjava zunanje proge z zunanjo (vsak krog tekmovalki zamenjata linijo), ko je Američanka Kimi Goetz zadrsala pred Leerdamovo. “Zavpila sem, da grem mimo. A je bila že na levi, jaz pa sem morala desno. Najverjetneje zato nisem mogla pravočasno ujeti ovinka. To ni izgovor, le škoda za napako. Zadovoljna sem s srebrom, a je bilo dosegljivo tudi zlato. Izgubila sem vsaj pol sekunde. Nikoli ne bomo vedeli, morda bi tudi brez zdrsa ostala na drugem mestu,” je dejala nasmejana in simpatična Nizozemka. Na prvih igrah na kratki, a uspešni športni poti je petemu mestu s 500-metrske preizkušnje danes torej dodala še drugo.

Brez napake bi zlato verjetno potovalo na Nizozemsko. Foto: Guliverimage

Razočaranje pa je na zadnji olimpijski tekmi kariere doživela njena rojakinja Ireen Wüst. Legendarna hitrostna drsalka, ki je v Pekingu osvojila zlato in bronasto kolajno, s tem pa postala najuspešnejša hitrostna drsalka na igrah doslej, je bila danes le šesta. A 35-letnico zagotovo tolaži skupno kar 13 odličij iz iger pod petimi krogi (šest zlatih, pet srebrnih, dve bronasti).

Bron je pripadel Američanki, sicer svetovni rekorderki, Brittany Bowe (+1,42).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje