Prvi slovenski olimpijci zavihali rokav

Drugi športi 30. Apr 202114:59 0 komentarjev
Športna plezalka Janja Garnbret bo v Tokiu ena glavnih favoritinj za osvojitev kolajne.

Danes je bilo v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani cepljenih 27 slovenskih športnikov, ki bodo Slovenijo zastopali na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Namero za cepljenje je sicer izrazilo okrog 90 odstotkov naših olimpijcev.

Čeprav cepljenje po zagotovilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) ne bo obvezno, pa ga v obeh organizacijah podpirajo in priporočajo. Kot je dejal generalni sekretar OKS Blaž Perko, je na trenutnem seznamu za pot na Japonsko okrog 250 športnikov in članov spremljevalnega osebja, od katerih jih je 220 izrazilo interes za cepljenje. “”Okrog 90 odstotkov kandidatov je izrazilo interes za cepljenje, ki ni obvezno, medicinska komisija OKS pa ga priporoča. Interes za cepljenje je napovedalo preko 220 od skupaj okrog 250 športnic in športnikov in neposrednega podpornega osebja, to so trenerji, fizioterapevti, zdravniki in drugi, ki neposredno delajo na terenu s posamezniki in ekipami. Drugi funkcionarji so iz te izjeme izključeni.”

Danes se je v Ljubljani tako cepilo 27 športnikov, naslednja termina za zaščito športnikov sta 7. in 14. maj. Nekateri so bili cepljeni že znotraj svojih klubov, kot na primer kolesar Tadej Pogačar, ki je bil z UAE Emirates celo prva cepljena športna ekipa na svetu. MOK je sicer za udeležence poletnih iger 2021 in zimskih iger 2022 pripravil brezplačno cepivo (kitajskega proizvajalca), a v Sloveniji ta ne pride v poštev, saj njegova uporaba ni dovoljena. So pa številne države cepljenje svojih športnikov že opravile, Slovenija je olimpijce na prednostni seznam uvrstila 24. marca.

Prvi odmerek cepiva je danes dobil tudi kolesar Luka Mezgec.
Cepljen je bil tudi košarkar Gašper Vidmar, čeprav si mora košarkarska reprezentanca nastop na OI še priboriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!