Znani dobitniki letošnjih nagrad laureus

Posebni dogodki 24. Apr 202222:47 > 22:47
Foto: guliverimage

Dirkač formule 1 Max Verstappen in atletinja Elaine Thompson-Herah sta letošnja dobitnika nagrade laureus za športne dosežke v kategoriji posameznikov. Na podelitvi v Sevilli so nagradili še številne druge športnike in ekipe.

Jamajčanka Thompson-Herah si je priznanje zaslužila s tremi zlatimi medaljami na OI v Tokiu (100 in 200 m, 4×100 m). Verstappen pa je aktualni svetovni prvak formule 1.

Med nominiranci so bili v ženki konkurenci še španska nogometašica Alexia Putellas, ameriška atletinja Allyson Felix, avstralska teniška igralka Ashleigh Barty, njena rojakinja plavalka Emma McKeon ter ameriška plavalka Katie Ledecky.

Pri moških so se za prestižno nagrado potegovali še ameriški plavalec Caeleb Dressel, kenijski atlet Eliud Kipchoge, srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, poljski nogometaš Robert Lewandowski in igralec ameriškega nogometa Tom Brady.

V ekipni konkurenci pa so slavili nogometni reprezentanti Italije. Premagali so nogometaše Argentine, žensko nogometno ekipo Barcelone, kitajsko reprezentanco v skokih v vodo, moštvo formule 1 Mercedes ter košarkarsko ekipo lige NBA Milwaukee Bucks.

Nagrade podeljuje fundacija Laureus, nominirance in nagrajence pa izbira 71-članski odbor, ki ga vodi legendarni novozelandski igralec ragbija Sean Fitzpatrick.

Podelili so še nekaj nagrad. Med drugim sta ju za preboj leta dobila britanska teniška igralka Emma Raducanu, za vrnitev leta pa tekmovalka v rolkanju Britanka Sky Brown, med športniki invalidi pa švicarski atlet Marcel Hug.

Nagrado za življenjske dosežke pa je dobil Brady, ki je lani sprva končal športno pot, pa se potem spet vrnil na igrišča. Nagrada za posebne dosežke je pripadla Lewandowskemu, zdaj upokojeni motociklistični dirkač Valentino Rossi pa je prejemnik nagrade športna legenda.