Bolj zvest kot marsikatera mož in žena

Rokomet 8. Okt 202115:24 > 16:08 3 komentarji
Foto: RD Herz Šmartno

Za novinca v prvi slovenski rokometni ligi je vsaka zmaga zlata vredna. Še posebej takrat, ko jo dosežeš proti ekipi, ki je vsaj na papirju v nekoliko višjem rangu. Rokometaši RD Herz Šmartno so do zmage proti Slovenj Gradcu (25:24) prišli predvsem na krilih talismana kluba Midhada Muratovića. 35-letnik, ki je klubu zvest od začetka svoje kariere, je zaustavil kar 18 strelov gostujoče ekipe.

RD Herz Šmartno se v med slovensko rokometno elito vrača prvič po sezoni 2017/2018, ki so jo sklenili na zadnjem mestu prve slovenske lige. Po treh porazih je v četrtem krogu prišla prva zmaga, po hudem boju je ekipa iz Šmartnega pri Litiji premagala zasedbo Slovenj Gradca (25:24).

“Začetek tekme ni bil najboljši. Imamo mlado in neizkušeno ekipo, ki potrebuje nekaj časa, da se privadi na nasprotnika. Ko smo se zbrali, smo začeli igrati tako, kot znamo. Pripomoglo je tudi to, da sem ubranil nekaj “zicerjev”. V prvem delu je dobro branil tudi nasprotnikov vratar, v nadaljevanju pa se mu je ustavilo. Začeli smo dosegati zadetke, predvsem pa smo zaigrali še bolje v obrambi,” se na tekmo ozira Midhad Muratović.

Prva zmaga sezone je za Šmartno prišla v pravem času. Sezona je vendarle še precej mlada, po prvih dveh točkah pa je z ramen rokometašev padlo precejšnje breme pritiska. “V naši ekipi je le nekaj igralcev, ki že imajo izkušnje z igranjem v prvi ligi. Lansko leto smo bili vajeni samih zmag, vedeli pa smo, da letos ne bo tako. Upam, da bomo nadaljevali tako, kot smo končali zadnjo tekmo. Naš glavni cilj je obstanek, višje se niti ne oziramo.”

Foto: RD Herz Šmartno

Doma je ostal tudi zaradi usklajevanja rokometa in službe

Najboljši igralec 4. kroga rokometne lige NLB je že celotno kariero zvest klubu iz Šmartnega pri Litiji, za katerega je v članski ekipi debitiral kot petnajstletnik. Danes Midhad Muratović šteje 35 let, kar pomeni, da je klubu, ki v zadnjih desetih letih potuje med prvo in drugo ligo, zvest že dve desetletji. V zadnjih letih se z igrišča postopoma seli v trenerski ustroj kluba. V prejšnjih sezonah je vodil kadetsko ekipo, zdaj je tudi pomočnik glavnega trenerja Aleša Šmejca.

“V preteklosti so bile tudi ponudbe drugih klubov, a ni šlo za ekipe, ki bi bile v višjem rangu od Šmartnega, tako da o tem nisem niti preveč resno razmišljal. Poleg igranja rokometa hodim tudi v službo, tako da bi mi vsaka takšna menjava okolja zgolj otežila vsakdanje obveznosti. Poleg tega je bilo v našem Šmartnem vedno pomanjkanje vratarjev, zato nisem želel po domače povedano “zafrkniti” kluba in oditi drugam. Zato tudi že toliko časa vztrajam, ker je za mano precej velika vratarska luknja, ki jo zdaj vsaj nekoliko pokriva še Maks Sadar,” nam o svoji rokometni preteklosti zaupa vratar novincev v prvi slovenski rokometni ligi.

Midhad Muratović

Starost: 35 let

Višina: 180 centimetrov

Edini klub: RD Herz Šmartno

S prvo ligo privabiti še več mladih rokometašev

Število Muratovićevih obramb se je na tekmi s Slovenj Gradcem zaustavilo pi 18. Če bo nadaljeval v tem ritmu, bodo imeli v Šmartnem precej večje možnosti za obstanek med elito. “To je naš cilj, tu želimo ostati tudi v naslednjih sezonah, saj bi na ta način privabili tudi več mlajših rokometašev, da se odločijo za ta šport in za ta klub. Po zmagi proti Slovenj Gradcu je bilo res lepo videti navdušene mlade rokometaše, ki so nas spodbujali in se veselili z nami.”

Pri 35 letih se Midhad Muratović počasi že spogleduje tudi z zaključkom aktivne igralske kariere. “O tem se vsako leto pogovarjam s partnerko, pogovarjamo se tudi v klubu. Če ne bi bilo pomanjkanja vratarjev, bi verjetno že prej končal kariero. Vsako sezono je težje, leta so tu, več imaš težav s poškodbami, težje je držati ritem treningov. Imam pa v načrtu, da po karieri ostanem v klubu kot trener, o tem se bomo pogovarjali, ko bo čas za to,” v zaključku pogovora razmišlja najboljši posameznik 4. kroga rokometne lige NLB.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje