Čim več obranjenih “zicerjev” za obstanek v prvi ligi

Rokomet 15. Okt 202113:06 > 14:23 0 komentarjev
Foto: RZS

V zadnjih krogih prve slovenske rokometne lige blestijo vratarji. Ti so v rokometnem svetu še posebej cenjeni, saj poznavalci in ljubitelji tega športa dobro vedo, da je z razpoloženim vratarjem marsikaj laže. Luka Komar je z odlično predstavo Svišu iz Ivančne Gorice v petem krogu pomagal do prve zmage po vrnitvi v rokometno elito.

V svetu športa imajo novinci v prvi ligi navadno en sam cilj – obstati. So seveda določene izjeme, ko se ligo višje preseli kakšen nesramno bogat klub ali kakšen padli velikan, ki začenja pohod nazaj proti vrhu. Rokometni klub Sviš ne spada v ti kategoriji, v Ivančni Gorici so zadovoljni, da v tej sezoni znova igrajo prvoligaški rokomet.

Zmaga na gostovanju v Dobovi (24:25) je prišla v pravem trenutku. “Gostovanja v prvi ligi so vedno težka. Tudi Dobova je potrebovala novi dve točki, mi pa smo vedeli, da smo sposobni priti do prve zmage v sezoni. Tekma je bila zelo napeta, v zaključku so domačini povedli za dva zadetka, a znali smo se zbrati in tekmo obrniti v svoj prid,” se obračuna prejšnjega kroga spominja Luka Komar.

Rezultati Sviša v letošnji sezoni:

Ljubljana – Ivančana Gorica 34:28
Ivančna Gorica – Slovenj Gradec 22:23
Trebnje – Ivančna Gorica 30:27
Ivančna Gorica – Gorenje 21:28
Dobova – Ivančna Gorica 24:25

Osnovni cilj obstanek, a želijo še več

Glavni cilj Sviša v tej sezoni je obstanek. A rokometaši prvoligaša iz Ivančne Gorice po tihem upajo še na kaj več. “Po mojem mnenju in tudi mnenju soigralcev ciljamo še kakšno mesto višje. Bo pa za to potrebno iti v vsako tekmo maksimalno zavzeto ter na vsakem obračunu pokazati vse, kar znamo.”

Foto: Dejan Maver

Rokometaši Sviša so njegove besede v tej sezoni že nekajkrat potrdili. Blizu prve točke so bili že na domači tekmi proti Slovenj Gradcu, dobro so se v Trebnjem upirali tudi tamkajšnjemu kandidatu za naslov. Predpogoj za to, da lahko ekipa v tako izenačeni ligi, kot je letošnje slovensko rokometno prvenstvo, razmišlja o pozitivnem rezultati, je navadno ravno razpoložen vratar. “Vratar zagotovo lahko precej pripomore k dobrim rezultatom. Med tekmo se zgodi, da obramba pade, nato pa vratar ubrani “zicer” in dvigne celotno ekipo. To so trenutki, ko se lahko tekma zlomi. Ampak vsekakor je pomembno, da dobro svoje delo opravi tudi obramba. Vratar brez pomoči obrambe težko doprinese svoj delež ekipi,” razmišlja čuvaj mreže prvoligaša iz Ivančne Gorice.

Luka Komar je kariero začel v Logatcu, ki ob njegovih začetkih kariere ni ravno slovel kot rokometno mesto. “Ko sem začenjal, je bil Rokometni klub Kronos iz Logatca še zelo mlad klub, pravzaprav je še danes eden najmlajših klubov v Sloveniji. V mlajših selekcijah nismo imeli članskih vzornikov, enostavno zato, ker članske ekipe sploh ni bilo. Moja generacija je bila prva, ki je začela igrati v članski konkurenci, tri leta sem igral za Logatec in nato prestopil v Slovan. Na svoje začetke imam lepe spomine, Logatec je pravo okolje za mlade rokometaše, ki želijo nato storiti naslednji korak v svoji karieri.”

Soustvarjalec preobrazbe Logatca v rokometno mesto

Za člansko ekipo Logatca je začel Luka Komar igrati že pri sedemnajstih letih, ob dvojni registraciji je hkrati igral tudi za mladince Slovana. “Že kot mlad vratar sem želel v drugi ligi poiskati ambiciozen klub, s katerim bi zaigral v prvi ligi. To sem našel v Slovanu, s katerim smo se predlani uvrstili med elito. V želji po večji minutaži sem se preselil v Ivančno Gorico in še eno sezono ostal v drugi ligi ter nabiral izkušnje in napredoval. Sviš je ambiciozen klub in odločitev je bila zagotovo prava.”

22-letnik je v svoji mladi karieri tako že dvakrat napredoval iz 1. B lige med rokometno elito, letos pa se je povsem uveljavil na parketih prve lige. “Že od otroštva želim uspeti v rokometu, ampak za pravo profesionalno kariero se ti mora marsikaj poklopiti, potrebuješ tudi srečo, čim manj poškodb … Uživam v rokometu, hkrati pa sem tudi študent Ekonomske fakultete, ravnokar sem se vpisal na magisterij. Študij in rokomet sta trenutno v mojem fokusu, za ostalo pa že počasi zmanjka časa,” pogovor zaključuje najboljši posameznik 5. kroga slovenske rokometne lige.

 

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!