Hud udarec za selektorja Zormana

Reprezentance 25. Dec 202314:34 0 komentarjev
rokometna reprezentanca slovenije
Foto: Profimedia

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo v priprave in evropsko prvenstvo, ki bo od 11. januarja potekalo v Nemčiji, podala brez Blaža Janca. Desnokrilnega rokometaša španskega velikana iz Barcelone so v drugi polovici prejšnjega meseca začele mučiti težave s hrbtom, so sporočili iz Rokometne zveze Slovenije.

Reprezentanca se bo v Celju zbrala v torek, a v njej ne bo Blaža Janca, ki je bil z igrišč odsoten dlje časa, kot del rehabilitacijskega procesa pa v zadnjem obdobju znova zaigral na nekaterih tekmah, a zgolj po nekaj minut.

Začetek reprezentančnega premora in vrnitev v domovino je ob asistenci zdravniške službe reprezentance izkoristil za dodaten pregled, ki je potrdil prvotno diagnozo iz Barcelone. Ta je razkrila poškodbo ledvenega vretenca, ki je sprožila tudi pojemanje mišične moči v levi nogi.

Ker je za okrevanje pri tovrstnih težavah potreben čas, so reprezentančni zdravnik Sašo Djurić, selektor Uroš Zorman in Janc po pogovoru sklenili, da ne bo nastopil na EP. Ta čas bo tako lahko namenil popolnemu okrevanju, ki mu bo v prihodnje omogočalo reprezentančne nastope s polnimi močmi.

“Igranje za slovensko reprezentanco mi vedno predstavlja neizmerno veselje in čast, zato me neizmerno žalosti, da bom EP primoran spremljati zgolj kot gledalec. Ko je v vprašanju zdravje, stvari ne gre prehitevati, četudi srce želi drugače. Iskreno bi se rad zahvalil reprezentančnemu zdravniku Sašu Djuriću, ki je organiziral dodatne preiskave, obenem pa se njemu in vodstvu reprezentance najlepše zahvalil za razumevanje in podporo,” je dejal Janc.

Blaž Janc
Blaž Janc v dresu Barcelone. Foto: Profimedia

Selektor Uroš Zorman je dejal, da je Janc nedvomno eden ključnih reprezentantov. “Diagnoza se je izkazala za takšno, kot se je. Pri tem, žal, ne moremo ničesar, zdravje pa mora vedno biti na prvem mestu. Blaž potrebuje postopno obremenitev, ki nikakor ne sme biti prehitra, sicer se stanje hitro lahko še poslabša. Verjamem, da bo na koncu vse v najlepšem redu ter da bo z nami znova pri naslednjih izzivih, ki bodo sledili EP.”

Janc je za reprezentanco debitiral junija 2016, nekaj tednov pozneje pa je barve Slovenije branil tudi na olimpijskih igrah, kjer je bil njen prvi strelec in eden od najbolj navdušujočih mladih igralcev turnirja. Leto za tem je bil tudi del ekipe, ki je na svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila bron. Med najboljšimi posamezniki izbrane vrste je bil tudi na tekmovanjih v zadnjih letih, na katerih je redno branil barve Slovenije. Do danes je 27-letnik zbral 96 nastopov, kar ga uvršča na 34. mesto večne lestvice. Ob tem je dosegel 344 zadetkov.

Kdo je na seznamu za nastop na EP?

Na seznamu kandidatov selektorja Zormana za januarsko evropsko prvenstvo na njegovem igralnem mestu ostajata Gašper Marguč in Domen Novak. Seznam 21 rokometašev dopolnjujejo še levokrilni igralci Staš Slatinek Jovičić, Tilen Kodrin in Tadej Mazej, zunanji igralci Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Dean Bombač, Rok Ovniček, Miha Zarabec, Nejc Cehte, Jure Dolenec in Tadej Kljun, vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Miljan Vujović ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Kristjan Horžen, Matic Suholežnik in Jernej Drobež. Slednji je na seznamu zamenjal Stefana Žabića, ki si je strgal ahilovo tetivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!