Madžarke previsoka ovira, konec prvenstva za Slovenke

Rokomet 16. Nov 202217:04 0 komentarjev
Foto: Jan Gregorc

Slovenske rokometašice so se po zadnji tekmi drugega dela evropskega prvenstva poslovile od tekmovanja, saj so s 25:29 klonile proti Madžarski. Upanja o polfinalu ali vsaj tekmi za peto mesto je tako konec že po slovenski tekmi.

Slovenske rokometašice po tesnem porazu proti svetovnim prvakinjam Norvežankam v zadnjem krogu niso več imele vsega v svojih rokah. Za ohranitev upanja za uvrstitev v polfinale ali vsaj za tekmo za končno peto mesto so morale za konec ugnati Madžarke, ki so bile tekmec po meri.

Na petih tekmah na tem turnirju so zmagale le enkrat. Ugnale so le Švicarke, nato pa nanizale štiri zaporedne poraze (Hrvaška, Norveška, Danska, in Švedska).

Odličen začetek, nato pa so narekovale ritem gostje

Slovenke so srečanje odprle na najlepši možen način. Po dveh zadetkih Nataše Ljepoje ter odlični akciji Elizabeth Omoregie in protinapadu Nine Zuliće so Slovenke povedle s 4:2.

Foto: Jan Gregorc

Sledilo je nekaj črnih minut, po nekaj zapravljenih napadih so gostje izenačile (4:4), slovenski mrk pa je prekinila Tamara Mavsar (5:4). Slovenke so imele v nadaljevanju igralko več, a te prednosti niso izkoristile. Madžarke so celo dosegle zadetek z igralko manj, ko so bile spet popolne, pa je za prvo vodstvo gostij na tekmi poskrbel Greta Marton.

Brez rešitve za Kljuberjeva, Slovenke vrnili Lazovićeva in Abina

Slovenski napad se je ustavil, Valentina Klemenčič je z dvema zadetka blažila slabe minute, Madžarke pa so po dveh zaporednih zadetkih Katrin Kljuber povedle celo za dva zadetka (9:7). Slovenski selektor Dragan Adžić je zahteval minuto odmora.

Foto: Jan Gregorc

Slovenke so po premoru zadele prek izkušene Barbare Lazović, ki je vstopila namesto Zulićeve, a odlična Vamosova je Madžarke hitro vrnila v vodstvo za dva.

Kljuberjeva je rešetala slovensko mrežo, v prvem polčasu je dosegla šest zadetkov, Slovenke pa so bile brez pravih rešitev v napadu. Omoregijeva se je na koncu zatekla k podajam Emi Abini, ki je v slogu največjih mojstric izkoriščala podaje. V 29. minuti je po zapravljeni žogi Madžark zadela za izenačenje na 13:13.

Madžarke so po čudni sodniški odločitvi prišle do nove prednosti prek sedemmetrovke, za izenačenje po prvem polčasu pa je poskrbela izkušena Lazovićeva (14:14).

Foto: Guliverimage

Slovenke prešle v vodstvo, nato pa mrk

Izenačen je bil tudi začetek drugega polčasa. Pri Slovenkah je zadevala Ana Gros, ki je v prvem polčasu ni bilo, v vratih pa se je z obrambo sedemmetrovke izkazala Amra Pandžić. Grosova je zadela za 19:19, v naslednjem napadu pa po izjemni podaji Lazovićeve Ljepoja še za vodstvo Slovenije (20:19).

Stožice so skočile v zrak, a tudi hitro utihnile, saj Madžarke z delnim izidom 3:0 spet pobegnile za dva (22:20). Ko je strel Klemenčičeve ubranila še vratarka Melinda Szikora, so Madžarke na 23:20 povišale prek sedemmetrovke, Zulićeva pa je morala še za dve minuti na kazensko klop.

Foto: Jan Gregorc

Janurikova odlično zamenjala Szikoro

Slovenke so bile v črni luknji. V napadu ni bilo sreče, izgubljale so žoge, z obrambo se je izkazala tudi Kinga Janurik, ki je zamenjala poškodovano Szikoro, Madžarke pa so prek Vamosove povedle za štiri (24:20).

Hud nalet gostij je za trenutek z zadetkom ustavila Omoregijeva, a kaj, ko so Madžarke prek odlične Kljuberjeve spet pobegnile za štiri, po obrambi strela Grosove Janurikove pa so s sedemmetrovke še prišle do najvišje prednosti na tekmi (26:21).

Foto: Jan Gregorc

Slovenke se niso predale, a bilo je premalo

Po visokem vodstvu se je k sreči ustavilo tudi Madžarkam, kar so izkoristile hrabre Slovenke. V polno sta merili Zulićeva in Grosova, nato pa zapravili dva napada, da se Madžarkam približajo na dva zaostanka. Strel Stankove je z noro obrambo ustavila odlična Janurikova. Pri 26:23 so imele Madžarke sedemmetrovko, a vratarka Branka Zec se ni dala, na drugi strani pa so uspešneje vajo ponovile Slovenke. Ana Gros je štiri minute pred koncem znižala na 24:26.

Pri napadu za znižanje na 25:26 sta se žal zatresli roki Lazovićevi, Madžarke pa so dobro minuto pred koncem tekme zadele za prek Viktorie Lukacs za neulovljivih 28:25.

Sanj o polfinalu, ali vsaj tekmi za peto mesto je bilo tako konec že po tekmi z Madžarsko. Prva strelka tekme je bila odlična Kljuberjeva, ki je zabila kar devet zadetkov, pri Slovenkah je bila na koncu s šestimi zadetki najučinkovitejša Grosova.

Madžarska – Slovenija 29:25 (14:14)

Dvorana Stožice, gledalcev 4263, sodnici: Merz in Kuttler (obe Nemčija).

Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 6 (2), Omoregie 3, Žabjek, Stanko, Mavsar 1, Ljepoja 5, Zulić 2, Varagić, Lazović 2, Svetik 1 (1), Gomilar Zickero, Abina 3.

Madžarska: Szikora, Janurik, Füzi-Tovizi 2, Korsos, Albek 1, Debreczeni-Klivinyi 2, Marton 4, Töpfner, Pastor, Vamos 4, Klujber 9 (2), Kascor, Bordas, Kuczora 3 (2), Györi-Lukacs 4, Hornyak.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Madžarska 6 (4).
Izključitve: Slovenija 6, Madžarska 4 minute.
Rdeči karton: /.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!