Pogovor iz karantene: Nesrečni vratar še sanja Madžarsko

Rokomet 8. Jan 202216:30 > 16:50 1 komentar
Foto: Zajem zaslona

Koronavirus je na žalost beseda, ki je znova preveč prisotna v športnem svetu. Organizatorji evropskega rokometnega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem so se te dni morali soočiti z novicami o tem, da so v številnih reprezentancah zaznali okužbe z največjo tegobo sodobnega časa.

K sreči v slovenski izbrani vrsti ni večjih težav z rokometaši, ki bi zaradi pozitivnega testa morali v izolacijo. V karanteni je za zdaj samo Urban Lesjak. Preverili smo, kako je doživljal bližnje soočenje s covidom-19.

“Kakšnih večjih težav nimam. Dan ali dva se nisem počutil najbolje, v zadnjih dneh pa nestrpno čakam, da zapustim karanteno,” dobre novice glede svojega zdravstvenega stanja zaupa izkušeni čuvaj mreže.

Takoj po prehodu v novo leto odšel v karanteno

Zaradi klubskih obveznosti naj bi se Lesjak reprezentanci pridružil šele po novem letu. Njegov Hannover je namreč v nemški Bundesligi zadnjo tekmo leta 2021 odigral 27. decembra, ko se je veselil zmage na gostovanju proti Rhein Neckarju (31:25). 31-letnik je nato praznike preživel v družinskem krogu, 2. januarja pa izvedel slabo novico.

“V hotelu smo imeli obvezno testiranje še pred skupnim zborom reprezentance. Na srečo sem bil testiran med prvimi in ko je hitri test pokazal pozitiven rezultat, so me umaknili iz reprezentance. Naredil sem še en hitri test, tudi ta je bil pozitiven, takšen je bil nato tudi PCR test, katerega rezultate sem že izvedel v domači izolaciji,” postopek ob zaznani okužbi opisuje nekdanji dolgoletni vratar Celja Pivovarne Laško.

Odločen, da z reprezentanco odpotuje na Madžarsko

Lejsak, ki je za reprezentanco debitiral že leta 2012, do danes pa zbral 58 nastopov, v teh dneh ostaja v stiku z ekipo. “Slišal sem se s selektorjem Vranješem, govorila sva o tem, kako se počutim in debatirala o razmahu okužb v taborih drugih reprezentanc ter o tem, kako bo sploh potekalo prvenstvo. Kar se tiče moje usode moram počakati na negativen rezultat PCR testa, nato pa bom v stiku z vodstvom reprezentance, če grem na prvenstvo ali ne.”

Končni seznam potnikov na evropsko prvenstvo naj bi Ljubomir Vranješ razkril jutri, 9. januarja. Slovenci v Debrecen potujejo 11. januarja, dva dni kasneje bodo odigrali prvo tekmo na turnirju. Nasprotnik bo Severna Makedonija.

Upanja na nastop na prvenstvu Lesjak še ni opustil. “Računam, da bom kmalu nared za povratek na parket. Je pa konkurenca na mestu vratarja precej zaostrena in ostali trije fantje so trenutno v prednosti, ker so na zboru in trenirajo. Po drugi strani pa selektor ve, da sem sposoben hitro priti v pravi ritem, nenazadnje tudi pred lanskim svetovnim prvenstvom v Egiptu nisem treniral z reprezentanco pa se ta manko ni poznal. Nekaj dni še imam, na vsak način pa sem pripravljen pomagati ekipi, če mi bo vodstvo reprezentance dalo priložnost.”

Na širši seznam je selektor Ljubomir Vranješ uvrstil štiri vratarje: Jožeta Baznika (Cesson Rennes), Aljaža Panjtarja (Gorenje) in Urha Kastelica (Göppingen) in Urbana Lesjaka (Hannover).

Selektorji zaradi porasta okužb s covidom-19 dobili nekaj manevrskega prostora

Evropska rokometna zveza seveda podrobno spremlja situacijo z okužbami v reprezentančnih taborih. “Njihov prvi ukrep je bil ta, da so popolnoma odprli možnost menjav in lahko selektorji računajo na vse rokometaše, ki so jih uvrstili na širši seznam 35 rokometašev. Potem so skrajšali tudi karanteno med prvenstvom, ki zdaj traja pet dni, če igralec predloži dva negativna PCR testa,” razloži 31-letnik.

Lesjak verjame, da lahko tudi brez pravega treninga pomaga slovenski izbrani vrsti.

V teh dneh so se pojavile tudi kritike in vprašanja o smiselnosti tega, da bo evropsko prvenstvo sploh odigrano. Eden izmed najglasnejših kritikov je bil nekdanji slovenski selektor Veselin Vujović. Urban Lesjak je prepričan, da je kljub trenutni situaciji prvenstvo potrebno odigrati.

“Vsaka reprezentanca ima na spisku 35 igralcev, 16 jih bodo zagotovo lahko zbrali za prvenstvo. Je pa pomembno, da se zaščiti zdravje igralcev in ostalih udeležencev, da so ti balončki reprezentanc zares izolirani. Omejiti bo verjetno potrebno tudi stike z gledalci, ki bodo na Madžarskem skoraj zagotovo prisotni v dvoranah. Tekmovanje pa mora biti odigrano, šport in kultura sta tisto, kar v teh težkih časih ljudi vsaj za uro ali dve umakne od slabih novic glede koronavirusa,” je prepričan slovenski reprezentančni vratar.

Bundesliga je nedvomno najmočnejša liga na svetu

Potem ko je večino kariere preživel v domačem Celju, je Lesjak leta 2018 sprejel izziv v tujini in oblekel dres Hannovra, ki ga nosi še danes. Ekipa, ki meri v zgornjo sredino Bundeslige, je po polovici sezone na 11. mestu nemškega prvenstva.

“Bundesliga je še vedno najmočnejša liga na svetu. Predvsem zaradi izenačenosti, vsak krog se zgodi kakšno presenečenje, ki pa to niti ni, saj lahko v domači dvorani tudi ekipa z dna lestvice premaga ekipo, ki se bori za naslov. Pred sezono smo ciljali na mesta od 8. do 10., ne izgubljamo poceni točk in verjamem, da bomo na koncu sezone dosegli zastavljen cilj – to, kar je tudi realnost naše ekipe,” s pogledom v klubski tabor pogovor zaključuje Urban Lejsak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje