Ponosne, a hkrati razočarane: zamujena priložnost generacije

Rokomet 14. Nov 202221:43 0 komentarjev
Foto: Jan Gregorc

Že to, da si tako blizu uspehu proti v zadnjem obdobju nepremagljivi Norveški, je velik dosežek slovenske rokometne reprezentance na domačem evropskem prvenstvu. A za zmago proti serijskim osvajalkam odličij, navadno kar zlatih, na velikih tekmovanjih, bi potrebovale popolno tekmo. Zelo dobra je bila dovolj (le) za to, da so Skandinavkam vse do zadnjih minut tekme pošteno mešale štrene. Po porazu, ki precej zapira vrata polfinala (23:26), sta misli strnili Ana Gros in Tamara Mavsar.

To, da je tekma z Norveško odločala o tem, ali bo Slovenija igrala v polfinalu ženskega evropskega prvenstva, je pravzaprav privilegij. S tremi zmagami na prvih štirih tekmah turnirja so ambicije varovank Dragana Adžića naraščale, ustavile so se šele pri zares na videz nepremostljivem norveškem rokometnem zidu. Moč superiorne zunanje linije Skandinavk so danes občutile tudi Slovenke. Naveza Oftedal-Reistad-Mork je dosegla kar 20 od 26 zadetkov Norveške.

Rekorderka se zaveda, da je bila to priložnost generacije

A tudi Slovenci imamo izvrstno ostrostrelko. Ana Gros v skladu s pričakovanji znova igra izvrsten turnir. Status prve zvezdnice slovenske reprezentance zdaj potrjuje tudi dejstvo, da je postala najboljša strelka v zgodovini naše izbrane vrste. Števec zadetkov 31-letnice je trenutno pri številki 690, novih pet zadetkov je bilo dovolj, da je presegla dosedanji mejnik Tanje Oder (686). A članica madžarskega Győrija kljub zgodovinskem mejniku ni skrivala razočaranja ob tesnem porazu.

“Veliko si danes ne moremo očitati. Žal nam je lahko morda zgolj zato, ker vprašanje, če bomo še kdaj imele takšno priložnost, kot smo jo imele danes. Zdaj se moramo zbrati in pripraviti na Madžarsko. Ne moremo vplivati na to, kaj se bo dogajalo na preostalih tekmah. Na nas je, da se maksimalno osredotočimo na obračun z Madžarkami,” po tekmi razmišlja najboljša slovenska strelka na tem turnirju.

Ana Gros je s streli z razdalje rešetala tudi norveško mrežo.

Mavsar: Domači reprezentanci se tega navadno ne sodi

Čvrsto jedro reprezentance že vrsto let tvori tudi Tamara Mavsar. Povratnica po premoru zaradi materinstva je še posebej v prvem polčasu dokazala svojo rokometno raznovrstnost in z dvema krasnima loboma dvignila na noge več kot 5.000 glavo množico v Stožicah. V zadnjih minutah tekme je dosegla tudi zadetek, ki bi Slovenijo priključil na 25:24, a sta ga sodnici iz Bosne in Hercegovine razveljavili zaradi minimalnega prestopa.

Slovenijo v polfinale pelje:

– zmaga nad Madžarsko
– zmaga Hrvaške nad Švedinjami ali remi
– zmaga Norveške nad Dansko

“Nerada se ukvarjam s sodniki, ampak domačinu se navadno takšne stvari ne sodijo. Ampak v prvi vrsti moramo biti ponosne nase. Pokazale smo dobro predstavo, žal pa v minutah, ko se je razbranila Maja (Vojnovič, op. a.), tega nismo znale izkoristiti v napadu. V končnico bi morale vstopiti z večjo prednostjo. Norveška je izkušena reprezentanca, ki je odigrala že ogromno takšnih tekem. Žal jih mi nismo in to je danes odločilo. Zdaj nas čaka še ena težka tekma z Madžarsko, ko se moramo znova zbrati in pokazati pravi obraz,” poudarja članica madžarskega Siofoka.

Foto: Jan Gregorc

Na sklepni tekmi drugega dela turnirja se bodo Slovenke udarile z Madžarsko. Tekma bo na sporedu v sredo ob 15:30, naša izbrana vrsta pa bo zelo verjetno lovila predvsem tretje mesto v skupini, ki prinaša tekmo za 5. mesto in vozovnico za olimpijske kvalifikacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!