Velika Norveška šele v zaključku strla borbeno Slovenijo

Rokomet 14. Nov 202219:34 1 komentar

Če bi igrala proti katerikoli drugi reprezentanci, bi borbena Slovenija danes vpisala novo veliko zmago na evropskem prvenstvu. A velika Norveška je z razlogom najmočnejša ekipa sveta in pred lepo napolnjenimi Stožicami so Skandinavke slavile s 26:23. Mrežo Slovenije je prerešetala Henny Reistad, ki je dosegla več kot tretjino zadetkov Norveške.

Evropsko prvenstvo, drugi del, skupina I 

Slovenija – Norveška 23:26 (16:15)

V uvodnih minutah dvoboja s svetovnimi in evropskimi prvakinjami Norvežankami so Slovenke v skladu z načrtom zbrano zaključevale izdelane in tudi malce manj izdelane akcije ter tudi po zaslugi vnovič razpoložene Amre Pandžić v 8. minuti vodile s 5:3. Za prvo domačo prednost dveh zadetkov na tekmi je s krasnim lobom poskrbela Tamara Mavsar. Ko je minuto kasneje zadela še Elizabeth Omoregie (6:3), je norveška klop takoj vzela minuto odmora.

Po njej so gostje igro v obrambi dvignile na precej višjo raven in Slovenke so se prvič na tekmi znašle v težavah. V 13. minuti so Norvežanke izenačile na 6:6 in imele tudi “zicer” za vodstvo, ki pa ga je zapravila Amalie Andersen. Na drugi strani je še enkrat z lobom vratarko Katrine Lunde “posušila” Tamara Mavsar in Slovenija je bila znova v prednosti (7:6). A Norvežanke so znale odgovoriti, razigrala se je Henny Reistad, ki je že v uvodnih 18 minutah zadela štirikrat.

Tamara Mavsar se je v prvem polčasu izkazala z dvema hladnokrvnima zaključkoma. Foto: Jan Gregorc

Polčas se je nadaljeval z igro gol za gol, Slovenke so dobro izkoriščale višje postavljeno norveško obrambo, ki je pazila predvsem na Gros in Omoregie, zaradi česar se je v napadu lahko razigrala Nataša Ljepoja. Ana Gros je svoj prvi zadetek dosegla šele v 25. minuti, a v njem izlila vso jezo nad nanjo osredotočeno obrambo tekmic in skorajda razparala mrežo Norveške.

Tu se najboljša slovenska strelka prvenstva ni ustavila in kmalu je dosegla svoj 687. zadetek v dresu z državnim grbom ter postala najboljša strelka v zgodovini slovenske reprezentance (prehitela je Tanjo Oder). 688. reprezentančni gol Ane Gros je z novim projektilom sledil že v naslednjem napadu. A na drugi strani so zadevale tudi Norvežanke, bolje rečeno njihova zunanja linija Oftedal-Reistad-Mork, ki je v prvem polčasu dosegla kar 13 od 16 zadetkov Skandinavk. Norveška je na odmor odšla s prednostjo 16:15.

Ana Gros je nova rekorderka po številu zadetkov za slovensko reprezentanco.

Jeklena obramba Slovenije ob živce spravljala najboljšo reprezentanco sveta

Drugi polčas so Slovenke otvorila odlične z odlično igro v obrambi, med vratnicami je zablestela Maja Vojnović. Norveška je prvi gol v drugem polčasu dosegla šele v osmi minuti nadaljevanja, Slovenke so do tega trenutka zabile dvakrat in izid je bil 17:17. Slovenke so nadaljevale z vrhunsko obrambo, na kateri so si favorizirane Norvežanke “lomile zobe”.

Na drugi strani je manjkalo nekaj koncentracije v napadu, posledično pa izbranke Dragana Adžića niso uspele pobegniti branilkam naslova, ki so v prvih petnajstih minutah drugega polčasa dosegle zgolj dva zadetka! Bleščeča slovenska obramba tudi v nadaljevanju ni popuščala in ko je v 49. minuti Alja Varagić zadela za novo vodstvo Slovenije (20:19), je moral z minuto odmora odreagirati norveški selektor Thorir Hergeirsson.

Foto: Jan Gregorc

V zaključku odločila individualna kvaliteta in naklonjenost sodnic

Podobno kot v prvem polčasu, se zdi, da je tudi v drugem minuta odmora gostujočega selektorja prevesila razmerja moči na parketu na stran Norvežank. Spet se je razigrala Henny Reistad, pod težo pritiska zvenečih imen serijskih rokometnih šampionk pa sta malce pokleknili tudi sodnici iz Bosne in Hercegovine. V 23. minuti je tako po precej sumljivo dosojeni sedemmetrovki za vodstvo Norveške (22:21) zadela Nora Mork.

Na tekmi z Norveško je znova padel rekord udeležbe na ženskih rokometnih tekmah. V Stožicah se je zbralo 5648 navijačev.

Toda tu je selektor Dragan Adžić znova vključil aduta, ki ga je večji del drugega polčasa držal na klopi. Aduta, ki sliši na ime Ana Gros, ki je dosegla dva zaporedna zadetka Slovenije, naša dekleta je v igri držala tudi danes izjemna vratarka Maja Vojnović. A kaj ko se nikakor ni ohladila norveška ostrostrelka Henny Reistad. Zvezdnica danskega Esbjerga je z dvema zaporednima zadetkoma, devetim in desetim večera, Norvežanke dve minuti pred koncem odpeljala na plus dve (25:23).

Sledil je še milimetrski prestop Tamare Mavsar, ki sta ga od rekordnega števila navijačev na ženskih tekmah videli samo sodnici in nov zadetek Stine Oftedal. Norveška se je veselila še pete zmage na turnirju, končni izid 26:23.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje