“Če ne bi verjeli v uspeh, bi ostali doma”

Reprezentance 9. Jan 202411:03 0 komentarjev
rokomet slovenija jure dolenec
Foto: Uroš Skaza

Kapetan slovenske rokometne reprezentance Jure Dolenec bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji naredil vse, da bi se s soigralci boril za najvišja mesta, hkrati pa še vedno sanja, da bi s Slovenijo poleti zaigral tudi na olimpijskih igrah.

Tako selektor kot vsi igralci pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji ne želijo govoriti o konkretnih ciljih in željah. Vsi v en glas poudarjajo, da je zanje najbolj pomembna le vsaka naslednja tekma. Vsekakor je tisti prvi cilj Slovenije preboj iz prvega dela, v katerem bodo izbranci Uroša Zormana igrali v zahtevni skupini s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško.

“Mislim, da smo se na sestanku dogovorili, da o ciljih ne bomo preveč razpredali. Kot lani na svetovnem prvenstvu gremo tekmo po tekmo. Vsaka naslednja je za nas najbolj pomembna. Nismo si zastavili ciljev za točno določeno uvrstitev, želimo le pokazati največ, kar v danem trentku lahko. Imamo dobro skupino igralcev, vsi smo veseli in srečni, da smo tukaj. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne,” pred odhodom v Nemčijo razmišlja Dolenec, ki je s Slovenijo leta 2017 osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.

Premora po koncu jesenskega dela državnih prvenstev ni bilo veliko. Reprezentanca je hitro pričela s pripravami, ki jih je sklenila s pripravljalnim turnirjem na Hrvaškem. Po povratku s Poreča so imeli igralci prost dan, kar so izkoristili za polnenje baterij. “Super je, da smo lahko preživeli dan z družinami. Prejšnji dnevi so bili naporni, za nami je veliko treningov, na koncu tudi dve tekmi in pot v Poreč ter nazaj. Za nas starejše je to morda še nekoliko bolj naporno (smeh).”

Jure Dolenec se veseli igranja pred polnimi tribunami. Foto: AP Photo/Piotr Hawalej via Guliver

Upam, da bo v Nemčiji veliko naših navijačev

Nemci obljubljajo pravi spektakel. Že iz Bundeslige, ki jo lahko spremljate na Sportklubu, smo vajeni polnih dvoran in odličnega vzdušja. Tega se veseli tudi Dolenec: “Bil sem na prvenstvih pred praznimi tribunami, kar ni isto, kot če so dvorane polne. Upam, da bo tam veliko naših navijačev in da bo to za vse nas dobro prvenstvo.”

Ne glede na vse težave s poškodbami in posledičnimi odpovedmi je Slovenija po besedah Dolenca še vedno zelo konkurenčna in sposobna pozitivnega rezultata: “Vsi si želimo največ. Vsi bi bili srečni, če bi se borili za medalje. Ob vse manjkajočih se zamislimo, če smo tega še sposobni. Ampak če v to ne bi verjeli, ne bi šli v Nemčijo. Gremo tekmo po tekmo in bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Želim pa si, da zadržimo vse, kar nas je krasilo na zadnjem prvenstvu. Če bomo to še nadgradili, nas čaka v prihodnje veliko veselja.”

Februarja bo preteklo dve leti od imenovanja Uroša Zormana na mesto selektorja. Izkušeni Jure Dolenec je pravi naslov za oceno dela v zadnjem obdobju: “Nehvaležno vprašanje. Če pohvalim Uroša, kritiziram prejšnje selektorje, če ne bom pohvalil, jih bom potem slišal. Vzdušje je na visoki ravni, ampak na koncu štejejo le rezultati. Uroš dela na tem, da smo fantje bolj povezani in da skupaj uživamo tudi izven igrišč. To se pozna na rezultatih in na tem da ni odpovedi. Smo na pravi poti in to bomo dokazali v naslednjih dneh.”

Slovenija bo prvo tekmo na evropskem prvenstvu odigrala v četrtek, 11. januarja, ob 18. uri, ko se bo pomerila s Ferskimi otoki.

Na Zormanovem seznamu za nastop na EP v Nemčiji so:
Vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Urban Lesjak (Eurofarm Pelister) in Miljan Vujović (Stuttgart);

Krilni igralci: Gašper Marguč (Veszprem), Domen Novak (Wetzlar), Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško)

Srednji igralci: Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (Eurofarm Pelister), Jure Dolenec (Limoges), Aleks Vlah (Alborg) in Miha Zarabec (Wisla Plock)

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Flensburg Handewitt), Kristjan Horžen (Gummersbach), Matic Suholežnik (Zagreb), Jernej Drobež (Gorenje Velenje).

Strokovni štab:
– selektor: Uroš Zorman
– pomočnik selektorja: Luka Žvižej
– trener za telesno pripravo: Rok Košak
– trener vratarjev: Gorazd Škof
– zdravnik: Sašo Đurić
– fizioterapevta: Rudi Slobodnik, Anže Dolničar
– direktor reprezentance: Goran Cvijić
– vodja moške reprezentance: Jaka Peterlin
– tehnični vodja: Ciril Andoljšek
– predstavnik za odnose z javnostmi: Aljaž Močnik

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!