Dobro vzdušje in dobri rezultati razlog za optimizem pred prvenstvom v Nemčiji

Slovenija rokomet Uroš Zorman

Slovenska rokometna reprezentanca je v nedeljo pričakovano premagala Kosovo in z zmago sklenila kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo januarja prihodnje leto. Slovenija bo na prvenstv stare celine zaigrala štirinajstič.

Selektor Uroš Zorman je Slovenijo zanesljivo popeljal do prvega mesta v svoji skupini. Nastop na prvenstvu stare celine je bil zagotovljen že pred zadnjim reprezentančnim odmorom, zato je Zorman tekmi proti Bosni in Hercegovini in Kosovu izkoristil za razširitev kadra. Priložnost so dobili mladi, ki so v določenih trenutkih zares opozorili nase.

Na obeh tekmah se je poznala neizkušnost, posledica slednje so bili tudi padci v igri. V Cazinu jih je Bosna in Hercegovina ugnala s 27:26, razlog za edini kvalifikacijski poraz pa lahko iščemo prav pri pomanjkanju izkušenj. “Kljub pomlajeni zasedbi smo pokazali karakter, se borili do konca in dali svoj maksimum. Izid te tekme je odločil kanček izkušenj in nekaj tehničnih napak. Zelo sem zadovoljen in ponosen na ‘mladiče’. Prava igra v odlični atmosferi. Zmagal je rokomet,” je med drugim po porazu proti Bosni in Hercegovini povedal Zorman.

rokomet Slovenija navijači
Navijači Slovenije se lahko zelo veselijo januarskega rokometnega praznika v Nemčiji.

Proti Kosovcem je Slovenija večji del tekme delovala odlično. Po vodstvu z 10 goli je v zadnjih 15 minutah sledil padec, ki so ga gostje izkoristili. V sami končnici tekme so se izbranci Uroša Zormana le zbrali in kvalifikacije končali s pričakovano zmago. Zorman, sicer tudi trener Trima iz Trebnjega, je bil po tekmi vidno razočaran zaradi padca v igri.

“V teh kvalifikacijah smo izpolnili naš cilj. Nastop na evropskem prvenstvu smo si zagotovili že po štirih tekmah, osvojili prvo mesto v skupini in zmagovito končali kvalifikacijski ciklus. Na tekmi proti Kosovu sem zelo zadovoljen s predstavo svojih varovancev v prvih 45 minutah, z zadnjimi petnajstimi minutami pa nikakor ne,” je za RTV Slovenija takoj po tekmi povedal Zorman.

Kdo je na zadnjih dveh tekmah najbolj opozoril nase?

“To ni prijateljski turnir. Vsekakor se nismo prišli zafrkavati,” je pred zadnjima tekmama napovedal selektor, ki si je želel 100-odstotnega izkupička. Želja se mu sicer ni uresničila, je pa dobil vpogled v zmožnosti igralcev, ki jim je ponudil priložnost.

Povsem premešan seznam slovenskega selektorja je v ospredje iztrelil nekatere posameznike, ki pred tem še niso igrali v vlogi nosilcev naše izbrane vrste. Na prvi tekmi sta v napadu izstopala Domen Novak in Rok Ovniček, na drugi pa sta največ golov dosegla igralca iz lige NLB. Proti Kosovu sta po šest golov vpisala Staš Slatinek Jovičić in Tilen Strmljan.

Miha Zarabec bo v prihodnji sezoni igral za Wislo iz Plocka, selektor Uroš Zorman pa upa, da bo lahko znova nanj računal tudi na najpomembneših tekmah. Foto: Gett Images/ Laurence Griffiths

Na prvi tekmi smo na delu videli tudi Miho Zarabca, ki je s Slovenijo leta 2017 na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. Izkušeni srednji zunanji igralec bo v novi sezoni dres Kiela zamenjal za dres Wisle iz Plocka, če ne bo težav s poškodbami, ki so mu preprečile nastop na zadnjem svetovnem prvenstvu, pa bo lahko januarja prihodnje leto znova med nosilci Slovenije.

“Ob zaključku kvalifikacij, že pred tekmama s Črno goro, je bilo zares užitek delati. Prišli smo do nivoja, ko smo bili ob zboru vsi veseli in nasmejani ter lačni tekem in rezultata. Proces treningov je bil za strokovno ekipo lahek, ker so bile stvari že dobro zastavljene in ni bilo več tako zahtevno kot na začetku. Tudi vse željene spremembe smo enostavno vnesli v igro. Napredek reprezentance je bil skozi ves cikel očiten,” nam je v kratkem pogovoru o pravkar zaključenem kvalifikacijskem ciklusu zaupal Zorman, ki je potrdil, da je vzdušje v izbrani vrsti še vedno izjemno.

Na evropsko prvenstvo gremo z velikimi apetiti

S koncem kvalifikacij so znani vsi udeleženci evropskega prvenstva, ki ga bo med 10. in 28, januarjem gostila Nemčija. Neposreden nastop so imeli zagotovljeni gostitelji Nemci in najboljše tri reprezentance z zadnjega prvenstva stare celine – Švedska, Španija in Danska. Na zadnjem prvenstvu je Slovenija razočarala in v tekmovanje končala v skupinskem delu.

“Cilj pred kvalifikacijami je bil, da se čim prej uvrstimo na prvenstvo. Želeli smo si prvega mesta, ki omogoča nekoliko lažji žreb. To smo izpolnili. Naši apetiti pa smo zmeraj veliki. Želimo si poseči po najvišjih mestih, kaj nam bodo takšne želje prinesle, pa bomo videli,” o januarju razmišlja Uroš Zorman.

Reprezentance, ki bodo zaigrale na januarskem evropskem prvenstvu v Nemčiji: Nemčija, Švedska, Španija, Danska, Portugalska, Severna Makedonija, Norveška, Srbija, Islandija, Češka, Avstrija, Romunija, Nizozemska, Hrvaška, Madžarska, Švica, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Francija, Poljska, Črna gora, Grčija, Ferski otoki in Italija.

Datum, ki si ga velja zapomniti, je 10. maj, ko bo v Düsseldorfu potekal žreb skupin. Takrat bodo znani nasprotniki Slovenije v prvem delu tekmovanja. Razporeditev reprezentanc po skupinah pa bo že ponujala določene kalkulacije, kako bo potekalo 16. evropsko prvenstvo.

Slovenija je leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu zaigrala v finalu.

Najboljša slovenska uvrstitev je še vedno drugo mesto z domačega prvenstva leta 2004. Leta 2020 je Slovenija zaigrala v polfinalu in na koncu osvojila četrto mesto, apetiti pa bodo januarja prihodnje leto znova veliki. Če bodo izbranci Uroša Zormana še nekoliko dvignili nivo z zadnjega svetovnega prvenstva, ko so se res dobro zoperstavili rokometnim velesilam, se lahko nadejamo dobrega rezultata.