Hrvati šokirali sami sebe in se spustili na realna tla

Reprezentance 15. Jan 20249:55 0 komentarjev
hrvaška rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

V hrvaški športni javnosti še vedno odmeva zgolj remi njihovih rokometašev proti Avstriji v drugem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Nemčiji. Kljub izgubljeni točki imajo kockasti pred obračunom z Romunijo vse v svojih rokah, podobno kot ponosni Avstrijci pred tekmo s Španijo.

Po visoki zmagi nad Španci, ko so Hrvati aktualne evropske podprvake premagali kar za 10 golov (39:29), sta se drugi tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva za Hrvaško zdeli enostavni. Toda kockasti so se opekli že proti Avstriji, ki je po borbeni predstavi in drami v zaključku iztržila remi. Constantin Möstl pa je v zadnjih sekundah ubranil strel Luke Cindrića za končnih 28:28.

“Ni nas Avstrija toliko šokirala, kot smo sami sebe. Nekajkrat smo jih sami pripeljali v situacije, da so se vrnili v tekmo. Imeli smo 3, 4 gole prednosti, pa so se po naših napakah vrnili. Imeli smo velik problem: zgrešili smo preveč stoodstotnih priložnosti. A nič še ni izgubljeno. Premagamo Romunijo in to je to,” je po obračunu v Manheimu dejal hrvaški selektor Goran Perkovac.

Goran Perkovac
Foto: Profimedia

“Verjetno smo se po zmagi proti Španiji psihično iztrošili. Prelahko smo dosegali gole proti njim, zato smo mislili, da bo vedno tako. A v športu to ne gre – tekma z Avstrijo je bila tekma za rudarjenje, za kopanje. Gremo naprej, še vedno smo lahko prvi v skupini in s seboj nesemo dovolj točk. V obrambi nismo bili na ravni s tekmo proti Španiji, bili smo preveč statični in preveč smo poskušali z igro na krožnega napadalca. To bomo analizirali in popravili,” je dodal.

Priložnost za Stepančića?

Perkovaca bolj kot izgubljena točka lahko skrbi poškodba Ivana Martinovića. Desni zunanji si je v drugem polčasu izpahnil ramo, prvenstvo pa je zanj že končano. “To je največja škoda, izgubili smo vrhunskega igralca. Težko ga bomo nadomestili, a to se dogaja tudi drugim ekipam. Nekdo bo moral vskočiti namesto njega. Ali bomo poklicali koga iz domovine ali pa bosta več igrala Maraš in Klarica.” Če se bo strokovni štab odločil za vpoklic dodatnih moči, ima največ možnosti za to Luka Stepančić, ki je kot zadnji odpadel s seznama potnikov v Nemčijo.

Ivan Martinović
Ivan Martinović si je izpahnil ramo in končal z EP. Foto: Profimedia

“Za nami je zelo težka tekma. Odlično smo začeli, povedli s 5:1 … Po lahki zmagi proti Španiji smo se spustili na realna tla, morda je to dobro. Imeli smo nekaj napadov, da prelomimo tekmo, vodili smo za tri gole, a to je rokomet. Čestitam Avstrijcem. So odlična ekipa, delali so pametne prekrške in uspešno prekinjali naše napade. Dobro so igrali sedem na šest, vratar je dobro branil, nismo imeli veliko rešitev. Na drugi strani so nam z odličnimi strelci z razdalje povzročali veliko problemov,” je tekmo ocenil eden najizkušenejših Hrvatov Domagoj Duvnjak.

Stanje v skupini B pred zadnjim krogom:

Pokazali karakter

Tako Duvnjak kot Perkovac sta bila po tekmi polna hvale na račun Avstrijcev. Ti so se res prikazali v lepi luči, kar je s ponosom napolnilo selektorja Aleša Pajoviča. Nekdanji slovenski reprezentant je v izjavah to tudi jasno pokazal. “Zadnjih 15 minut je bilo izjemno težkih. Res sem ponosen, fantje so dali vse. Bili smo potrpežljivi v pravih trenutkih. Imeli smo tudi možnosti za zmago, moram čestitati igralcem. Odlično so se vrnili v igro, kar je pravi pokazatelj karakterja ekipe,” je žarel 44-letni Celjan.

Naši severni sosedi imajo zdaj vse v svojih rokah. Trenutno so na drugem mestu skupine B in imajo tri točke tako kot vodilni Hrvati. Španci na tretjem mestu imajo dve točki, prav z njimi pa se bodo Avstrijci jutri pomerili v zadnjem krogu. Pajovičevim varovancem za napredovanje zadošča že remi.

Avstrija Pajovič
Foto: Profimedia

Ekipa ima veliko potenciala

“Zagotovo nam daje vse skupaj veliko samozavesti, saj nam je uspelo proti Hrvaški. Dva dni nazaj smo lahko videli njihovo kakovost proti Špancem. Mi pa smo verjeli vase celotno tekmo. Da je to delovalo prav proti Hrvatom, je še toliko bolj čudovito,” je dejal Sebastian Frimmel.

“Fantastična ekipna predstava. Na turnirju smo si želeli nekaj pokazati proti veliki ekipi. Enostavno smo bili res pravo moštvo. Zaradi tega smo lahko zelo ponosni, imamo res veliko potenciala. In uspelo nam ga je pokazati,” pa je bil v izjavi za ORF po tekmi navdušen igralec tekme Mykola Bilyk, ki je dosegel sedem zadetkov.

Mykola Bilyk
Mykola Bilyk v belem. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!