Slovenci z mrkom v zaključku zapravili peto mesto

Reprezentance 26. Jan 20249:43 > 16:46 1 komentar
Foto: Profimedia

Slovenska moška rokometna reprezentanca je evropsko prvenstvo v Nemčiji sklenila s porazom. Na tekmi za peto mesto sj po slabše odigranem zaključku izgubila proti Madžarski z 22:23. Varovanci Uroša Zormana so v zadnjih petih minutah ostali brez gola in zapravili dva zadetka prednosti.

Slovenci so tekmo dobro odprli in hitro povedli s 5:2, po dva gola sta prispevala Jure Dolenec in Blaž Blagotinšek. V naslednjih 15 minutah igre so varovanci Uroša Zormana zadeli le še trikrat, kar je Madžarom omogočilo preobrat in vodstvo z 10:8. Nato se je Slovenija le zbrala in do polčasa z delnim izidom 5:2 znova povedla (13:12). Z novo obranjeno sedemmetrovko je zablestel Klemen Ferlin, medtem ko je na drugi strani dobro razigraval Miha Zarabec, prebudil se je tudi Aleks Vlah.

Ferlin je bil tokrat izjemno razigran. V 40. minuti je obranil že četrto najstrožjo kazen, a njegovi soigralci na drugi strani tega niso znali nadgraditi s povišanjem vodstva. Čeprav je Dolenec nato izsilil še izključitev na madžarski strani, so slednji v tem času celo znižali zaostanek na 15:16. K sreči je še naprej blestel Ferlin, ki je z novo fantastično obrambo – znova s sedmih metrov – nato preprečil izenačenje, so ga pa Madžari dobili že v naslednjem napadu. Tekma se je tako od 45. minute pri 16:16 nadaljevala z ničle.

Ferlin je zaustavil 11 od 34 strelov Madžarov. Foto: Profimedia

Prav izkušeni slovenski vratar je z novim refleksnim posredovanjem Slovencem omogočil že ničkoliko priložnost za vodstvo z dvema goloma, a je znova niso izkoristili. Končno se je zgodilo v 55. minuti, ko je Madžarska prejela že tretjo izključitev v drugem polčasu. Z razdalje je za 22:20 mrežo razparal Vlah. Še enkrat več se Slovenci sicer z igralcem več niso najbolje znašli in po dveh napakah v napadu v zadnje tri minute vstopili s poravnanim izidom.

Iz zelo težkega položaja z desnega krila je Domen Novak zapravil strel za novo vodstvo, na drugi strani so si Madžari z igro po sredini priigrali novo sedemmetrovko, že osmo na dvoboju. Izkoristil jo je Bandeguz Boka. Slovenci so imeli po minuti odmora napad za izenačenje, a ga zapravili, oziroma se je z obrambo izkazal Laszlo Bartucz.

S petimi zadetki sta bila prva strelca tekme Mate Lekai in Bence Banhidi, pri Slovencih so trije zabili po štiri gole, Blagotinšek, Zarabec in Vlah.

Lep spomin na Hrvaško 2000

Slovenci so zapravili priložnost, da bi izenačili tretjo najboljšo uvrstitev doslej na EP. Leta 2004 so na domačem prvenstvu stare celine zasedli drugo mesto in pred štirimi leti četrto. Za peto mesto so doslej igrali trikrat in enkrat zmagali. Leta 2000 so si na Hrvaškem zagotovili tudi prvi nastop na olimpijskih igrah (Sydney 2000).

rokomet slovenija uroš zorman
Foto: Guliverimage

Slovenci prvenstvo končali s štirimi zmagami in tremi porazi

Slovenci so v skupini 2 v drugem delu v Hamburgu zasedli tretje mesto po zmagah proti Danski (28:25) in Nizozemski (37:34) ter porazoma proti Švedski (22:28) in Portugalski (30:33). Še pred tem so v prvem delu v Berlinu po vrsti premagali Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27).

Madžari so bili v skupini 1 v Kölnu za Francozi in Nemci, ki so napredovali v polfinale. Ta bo prav tako na sporedu danes. Ob 17.45 bosta igrali Francija in Švedska, ob 20.30 pa še Danska in Nemčija.

Tokrat tekma za peto mesto ni odločala o ničemer. Slovenci so si z uvrstitvijo med šest, ne glede na sestavo skupin, zagotovili nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu. Neposredno so se na svetovno prvenstvo na Danskem, Norveškem in Hrvaškem uvrstile Švedska, Francija in Nemčija. Danska ima kot gostiteljica poleg obeh ostalih domačink mesto na SP prihodnje leto zagotovljeno.

EP v rokometu, Tekma za 5. mesto

Madžarska – Slovenija 23:22 (12:13)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje