Strel v koleno Norvežanov, Španci po drami v polfinalu

Reprezentance 25. Jan 202320:23 > 20:24
Foto: Guliverimage

Danska, Španija, Švedska in Francija so se prek četrtfinalnih rokometnih tekem prebili v polfinale svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem. Na prvi tekmi v Stockholmu je Danska premagala Madžarsko s 40:23, na drugem pa je bila Švedska boljša od Egipta s 26:22. Španija je v Gdansku ugnala Norveško s 35:34, Francija pa Nemčijo s 35:28.

Polfinalna para sta Danska – Španija in Švedska – Francija. Obe tekmi bosta v petek, 27. januarja. Osmoljenci današnjih četrtfinalnih tekem se bodo pomerili za razvrstitev od 5. do 8. mesta.

Danski rokometaši na letošnjem mundialu strumno korakajo proti tretjemu zaporednemu naslovu svetovnih prvakov po zaključnih turnirjih v Nemčiji in Danski 2019 ter Egiptu 2021. V današnjem prvem četrtfinalnem dvoboju v Tele2 Areni v Stockholmu jim njihovi tekmeci z Madžarske niso povzročili niti najmanjših težav.

Izbranci danskega selektorja Nikolaja Jacobsena so od prve do zadnje minute imeli vajeti igre v svojih rokah. Že v prvi polovici tekme so si priigrali devet golov prednosti (21:12), v nadaljevanju pa so lepo zalogo v golih le še oplemenitili za končno zmago s +17.

Na drugem obračunu so Švedi imeli v začetku nekaj težav z afriškimi rokometnimi velikani iz Egipta, nato pa so izbranci švedskega selektorja Glenna Solberga le dosegli pravo delovno temperaturo in pred 16.215 gledalci dosegli pričakovano zmago.

Norvežani izgubili dobljeno tekmo

Španci so na prvem četrtfinalnem obračunu v Gdansku šele po 80-minutnem maratonskem boju strli odpor Norvežanov. Severnjaki so sijajno odprli tekmo v Gdansku, kjer sta pravico delila Slovenca David Sok in Bojan Lah. Povedli so s 6:2 in 7:3, a nato so do sape prišli tudi izbranci španskega selektorja Jordija Ribere in hitro ujeli priključek.

V nadaljevanju se je v pristaniškem poljskem mestu prašilo na vse strani. V razburljivi končnici se je najprej zmaga nasmihala Norvežanom, sekundo pred koncem rednega dela pa je izenačujoči gol dosegel nekdanji Celjan Daniel Dušebajev.

V prvem 10-minutnem podaljšku se tehtnica ni nagnila na špansko ali norveško stran, v končnici drugega pa je bil znova mož odločitve Daniel Dušebajev, ki je zadel za 35:34. V zadnjem norveškem napadu se je z bravurozno obrambo izkazal vratar Gonzalo Perez de Vargas in španska veselica se je lahko začela.

Francosko-nemški obračun v Ergo Areni v Gdansku se je začel z 20-minutno zamudo, končal pa se je z zmago šestkratnih svetovnih prvakov iz Francije. Do 40. minute je bila tekma povsem izenačena, prelomni trenutki dvoboja pa so minili v znamenju Francozov. Pri zmagovalcih iz Francije sta bila najbolj učinkovita Nedim Remili in Ludovic Fabregas, ki sta dosegla po pet golov, pri osmoljencih iz Nemčije pa Johannes Gollas s šestimi in Juri Knorr s petimi zadetki.

Četrtfinalni pari svetovnega prvenstva 2023:

Danska – Madžarska 40:23 (21:12)

Norveška – Španija 34:35 po podaljšku (13:12, 12:13)

Švedska – Egipt 26:22 (14:9)

Francija – Nemčija 35:28 (16:16)

Komentari

Vaš komentar