Zorman: Svojim fantom nimam kaj očitati

Rokomet 22. Jan 202318:46 0 komentarjev
Uroš Zorman med tekmo proti Črni gori. FOTO: Guliverimages.

Slovenija je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva zanesljivo premagala Črno goro in si zagotovila tretje mesto v skupini II glavnega dela tekmovanja. Za četrtfinale je bilo to vseeno premalo. Kljub visoki zmagi si je selektor Uroš Zorman želel več odločnosti svojih varovancev.

Uroš Zorman je imel po tekmi proti Črni gori mešane občutke: “Prvi polčas je bil dober, drugi pa veliko manj, saj smo samo nadzorovali izid in ga dobili le za en gol. Želel sem si, da bi moji varovanci malce bolj odločno pohodili stopalko za plin. Vseeno jim nimam česa očitati, na današnji tekmi niso dali svojega maksimuma, so pa dobro opravili svoje delo.” Dodal je: “Ponosen sem na svoje fante. Vesel sem, da sem njihov selektor. V njihovih očeh je spet prisotna iskra, v ekipo se je vrnil borbeni duh in patriotizem, kult reprezentance,” je uvodoma dejal Zorman.

Zorman je s turnirjem zadovoljen: “Ocena turnirja je pozitivna. Zmagali smo na tekmah, ki smo jih morali dobiti, medtem ko smo bili Špancem in Francozom enakovredni 75 odstotkov časa tekme. Na obeh tekmah proti velikanoma rokometa smo naredili preveč tehničnih napak, to je na koncu nagnilo tehtnico na njuno stran. V tem segmentu igre imamo še veliko prostora,” je dodal 43-letni Ljubljančan, ki se je na vroči selektorski stolček usedel po polomu na lanskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem, ko je nasledil švedskega strokovnjaka srbskih korenin Ljubomirja Vranješa.

“Svetovno prvenstvo smo končali z zmago. Želim si, da bi tako tudi nadaljevali. V reprezentanci bo potrebno poiskati nekatere rešitve. Določeni igralci so že v letih in vprašanje je, koliko časa bodo še igrali in ali bom dočakal vse te ‘upokojitve’. Že čez dva meseca so pred nami kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji. V naslednjem obdobju bomo skušali nadgraditi raven naše igre z letošnjega svetovnega prvenstva in biti konstantni na veliki sceni,” je še na koncu dejal Zorman.

Takole so Slovenci pozirali po zmagi nad Črno goro. FOTO: Guliverimages.

Igralec tekme je bil pri slovenski reprezentanci vratar Urban Lesjak, ki je dodal: “Na današnji tekmi ni bilo vse čisto preprosto, a bili smo dovolj suvereni in kakovostni za zmago nad Črnogorci. Naša motivacija med celotno tekmo ni bila vprašljiva. Od začetka smo narekovali ritem igre in pokazali kaj želimo, pri tem pa smo vztrajali do konca.”

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah s šestimi goli, Domen Novak je prispeval pet zadetkov.

Izbranci Uroša Zormana so v skupinskem delu v Katovicah premagali Savdijce s 33:19 in Poljake z 32:23 ter izgubili proti Francozom z 31:35. V glavnem delu tekmovanja v Krakovu so dosegli dve zmagi, Irance so ukanili z 38:21, Črnogorce pa z 31:23. Po porazu proti Špancem s 26:31 so osvojili tretje mesto v skupini 1. V četrtfinale so se uvrstili Španci in Francozi.

Preostale izjave slovenskih rokometašev:

Domen Novak: “Lepo je, da smo zmago zaključili svetovno prvenstvo. V prvem polčasu smo bili na naši ravni, v drugem pa nam je malce padla zbranost. Tekmo smo mirno pripeljali do zmage, zmagali z relativno visoko razliko. Lahko smo zadovoljni z današnjo tekmo, a tudi celotnim prvenstvom.”

Matej Gaber: “Naš prvi cilj je bil zmaga in jo tudi dosegli. Želeli smo si zmage s čim višjo razliko. Po naši zmagi z osmimi goli nad Črnogorci naši neposredni tekmeci za deseto mesto Srbi v ponedeljek potrebujejo zmago za 14 golov nad Nizozemci. Mislim, da smo danes naredili dober posel, s kančkom sreče bomo osvojili tudi nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre.”

Aleks Vlah: “Vedeli smo, da potrebujemo čim višjo razliko, da si zagotovimo deseto mesto. Končna razlika bi lahko bila višja, a na zadnji tekmi nismo igrali dovolj sproščeno. Zmaga z osmimi goli nad Črnogorci je lepa. Upam, da bo tudi zadostovala za deseto mesto, ki vodi v kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu.”

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev na letošnjem svetovnem prvenstvu bo znana po ponedeljkovih tekmah v skupinah 3 in 4 v Katovicah in Malmöju. Uvrstitev med prvih deset jim prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre v Parizu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!