Zapletena pot slovenskih rokometašev na olimpijske igre

Rokomet 23. Jan 202310:06
slovenska rokometna reprezentanca
Foto: REUTERS/Kacper Pempel via Guliver

Slovenska rokometna reprezentanca je z nastopi na svetovnem prvenstvu končala že v nedeljo, a je kljub temu ponedeljkov razplet zadnjih tekem drugega dela tekmovanja spremljala zelo pozorno. V igri je bila namreč možnost, da se Slovenci uvrstijo vsaj na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre 2024. Preverili smo, kako deluje sistem in zakaj bo treba na dokončne potnike počakati še leto dni.

Slovenija je v nedeljo z 31:23 ugnala Črno goro in tako prvenstvo sklenila na pozitivno noto. V skupini 1 je osvojila končno 3. mesto, s tremi zmagami, dvema porazoma in razliko v zadetkih +25. Prav slednje je bilo ključno pri matematiki, ki je Slovencem zagotovila končno 10. mesto na prvenstvu.

Razvrstitev od 1. do 8. mesta bodo na parketu določili četrtfinalisti. Od 9. mesta navzdol pa je uvrstitev določalo število točk in razlika v golih po glavnem delu tekmovanja v posameznih skupinah. Slovenci so naposled zasedli 10. mesto, ki potencialno v prihodnje lahko prinese povabilo na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Parizu 2024. 9. mesto so zasedli Hrvati, ki so pričakovano odpravili Bahrajnom in tako postali najboljše tretjeuvrščeno moštvo v vseh štirih skupinah. Slovence bi lahko prehiteli še Srbi, a bi morali Nizozemce ugnati za vsaj 14 golov. Slavili so le za dva.

Boj za 9. in 10. mesto:

  • Hrvaška 7 točk (+28)
  • Slovenija 6 točk (+25)
  • Srbija 6 točk (+14)
Aleks Vlah
Aleks Vlah. Foto: Profimedia

Kaj prinaša 10. mesto?

Čeprav je bilo v zadnjem tednu o lovu na 10. mesto prelitega veliko črnila, je teorija, ki vodi do olimpijskih iger, razmeroma zapletena. Dejstvo je, da tudi 10. mesto ne zagotavlja ničesar, a povečuje možnosti.

Na olimpijske igre se uvrsti le 12 reprezentanc:

  • Gostitelj olimpijskih iger (Francija)
  • Svetovni prvak 2023
  • Prvak Severne, srednje in južne Amerike 2023
  • Azijski prvak 2023
  • Evropski prvak 2024
  • Afriški prvak 2024
  • 6 reprezentanc iz kvalifikacij za OI

Pravila sicer pravijo, da se svetovni prvak neposredno uvrsti na olimpijske igre, medtem ko v kvalifikacije, ki bodo potekale v treh skupinah po štiri reprezentance, potujejo tudi moštva od 2. do 7. mesta.

Tukaj se zadeve nekoliko zapletejo. Ker se je v četrtfinale uvrstila Francija, ki ima kot gostiteljica že mesto na igrah v Parizu, to odpira dodatno mesto. Prav tako bi dodatno mesto lahko sprostil evropski prvak 2024, v koliko bi naslov osvojila ena od reprezentanc, ki bo zaigrala v četrtfinalu SP. Enako velja za afriško prvenstvo, ki ima med osem najboljših na svetu Egipt. Če bi torej Egipčani osvojili afriško prvenstvo 2024, bi se znova sprostilo dodatno mesto.

V praksi torej to pomeni, da bi lahko tudi 10. mesto na SP 2023 prinašalo vozovnico v kvalifikacije za olimpijske igre.

Dodatni vozovnici za Evropo?

Če tudi skozi to sito Slovenija ne bi prišla do kvalifikacij za olimpijske igre, se vrata kljub temu še ne bi povsem zaprla. Pravila namreč pravijo, da kontinentu, ki na SP 2023 osvoji najvišje mesto, kar bo skoraj zagotovo Evropa, pripadajo dve dodatni mesti v kvalifikacijah.

Ti dve mesti bi zasedli dve najboljši reprezentanci z evropskega prvenstva 2024, ki si še nista zagotovili bodisi neposredne uvrstitve na OI bodisi v enega od treh kvalifikacijskih turnirjev.

Danes bomo torej dobili odgovor, na katerem mestu bo svetovno prvenstvo sklenila Slovenija, še vsaj leto dni pa bo porabno počakati na končne odgovore, kdo potuje v kvalifikacije za Pariz 2024.

Vir informacij glede uvrstitve na olimpijski rokometni turnir v Parizu 2024 je uradni dokument Mednarodne rokometne zveze.

Komentari

Vaš komentar