Slovenke za slovo od SP premagale severne sosede

Reprezentance 10. Dec 202319:30 > 19:33
Foto: Profimedia

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v norveškem Trondheimu premagala Avstrijo z 32:27 (19:14). Slovenija je končala nastope na SP, a si je že pred današnjo tekmo priborila možnost nastopa v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah.

Tekma s severnimi sosedami je bila za izbranke Dragana Adžića zadnja na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenija je po petkovem porazu proti Norveški izgubila tudi teoretične možnosti za preboj v četrtfinale.

Norveška in Francija sta v tej skupini v vodstvu z osmimi točkami in bosta v večernem obračunu odločali o prvem mestu.

Slovenija je SP končala s šestimi točkami in na tretjem mestu v skupini, Angola je po današnji zmagi nad Južno Korejo (33:31) pri štirih točkah, Avstrija je ostala pri dveh, Južna Koreja pa je ta del končala brez točke.

Današnja tekma je poleg prestiža prinašala še možnost dodatnih kvalifikacij za OI. Po poti s tega SP bi tretjeuvrščene reprezentance iz vseh štirih skupin v drugem delu tekmovanja naskakovale deveto mesto, ki prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

A to breme je že pred tekmo padlo z ramen slovenskih rokometašic, saj so si te kvalifikacije že zagotovile na račun lanskega osmega mesta na EP zaradi razpleta preostalih tekem na letošnjem SP, ki je Evropi ponudil možnost dveh dodatnih mest.

Na tekmi so tako lahko nastopile povsem sproščeno. Že hitro so si priigrale nekaj golov naskoka (5:1), po edinem približanju Avstrije z delnim izidom 3:0 pa so Slovenke spet stopile na plin in si priigrale pet, največ pa sedem zadetkov naskoka (16:9). Polčas so končale s +5 (19:14).

Tudi nadaljevanje je bilo podobno, Slovenke so večji del drugega polčasa nadzorovale položaj. Le nekaj minut je bilo bolj nezbranih, takrat so Avstrijke prišle do le 25:28, a končnica je spet pripadla Sloveniji, tako da zmaga ni bila ogrožena, na koncu je bil izid 32:27.

Dobro smo se pripravili na Avstrijo. Zavedali smo se, da bo tekma zahtevna, saj se na zadnji tekmi utrujenost že pozna. S soigralkami smo zbrale še zadnje moči, odigrale vrhunsko obrambo in na drugi strani dosegale lahke zadetke iz nasprotnih napadov. Uvrstile smo se tudi v kvalifikacije za olimpijske igre, kar je bil eden naših najpomembnejših ciljev,” je dejala presrečna Barbara Lazović.

“Izredno sem vesela, da smo vse ostale zdrave in dosegle zastavljeni cilj pred svetovnim prvenstvom. Ob začetku akcije so nas spremljali številni izzivi (poškodbe, bolezni in odsotnosti nosilk igre, op. a.), a šli smo tudi skozi to. Ponosna sem na ekipo!” je dodala Tjaša Stanko.

Strelsko se je danes najbolj izkazala Tamara Mavsar z 11 goli, Tjaša Stanko jih je dodala pet.

Slovenske rokometašice so do današnje tekme v dosedanjem delu zaključnega turnirja premagale tekmice iz Angole, Islandije in Južne Koreje ter izgubile proti Francozinjam in Norvežankam.

Rokometno SP:

Skupina 2:

Angola – Južna Koreja 33:31 (20:15)

Slovenija – Avstrija 32:27 (19:14)

Francija – Norveška 24:23 (12:12)

Skupina 4:

Argentina – Ukrajina 25:20 (13:11)

Nizozemska – Španija 29:21 (13:9)

Češka – Brazilija 27:30 (17:16)