Slovenci s hitro igro razorožili Makedonce

RZS/Twitter

Slovenska reprezentanca je uspešno prestala prvi preizkus pred evropskim prvenstvom, prvega pod vodstvom novega selektorja Ljubomira Vranješa. V Slovenj Gradcu je navdušila nabito polne tribune rokometnih navdušencev in Severno Makedonijo odpravila s 33:28.

Izmed preostale dvajseterice kandidatov za nastop na Euru je Slovenija proti tekmecem iz nekdanje skupne države nastopila brez nekaterih pomembnih členov – selektor je izven ekipe pustil Miho Zarabca, Jureta Dolenca, Klemna Ferlina in Blaža Janca -, a kljub temu brez večjih težav dobila obračun. Do 18. minute (8:7) so se slovenskim fantom še nekoliko poznale posledice napornih treningov v Zrečah, nato pa so prestavili dve prestavi višje. Po zaslugi hitre igre so do sredine 26. minute pripravili delni niz 7:1, po katerem so proti Severni Makedoniji povedli že s sedmimi zadetki naskoka (15:8).

Lepo prednost Slovenci nato do konca niso izpustili iz rok, obenem pa tekmecem niso dali najmanjše možnosti za preobrat. Za največ so povedli v 41. minuti, ko je Mario Šoštarič zabil za 26:17. Za tem je Vranješ v igro poslal tudi najmlajšega člana reprezentance. 20-letni debitant Kristjan Horžen se je za izkazano zaupanje oddolžil z dvema goloma.

V slovenski izbrani vrsti je bil sicer na koncu s petimi zadetki najuspešnejši Darko Cingesar, po štiri so dodali Nik Henigman, Gašper Marguč in Borut Mačkovšek. Na drugi strani je sedem golov prispeval Dejan Manaskov.

Do odhoda na evropsko prvenstvo – Slovenija bo tja odpotovala v sredo popoldne -, bo Vranješ s spiska prečrtal še štiri imena. Že to soboto njegove izbrance čaka še drugi pripravljalni preizkus. V Trbovljah se bodo ti ob 17.30 pomerili s Črno goro. Evropsko prvenstvo se začenja v petek, 10. januarja.