Šampion vseh šampionov, sloviti Francoz znova državni prvak

Rokomet 7. Maj. 202212:55 > 13:08
Delite:
Foto: Guliverimages

Rokometaši Paris Saint Germaina so z včerajšnjo zmago proti Montpellierju (37:33) pet krogov pred koncem francoskega prvenstva potrdili nov naslov francoskega prvaka. Zmagoslavje bogatih Parižanov je vse prej kot presenetljivo, precej bolj pa bode v oči dejstvo, kako izjemen zbiralec lovorik je Nikola Karabatić.

Eden najboljših, če ne najboljši, rokometaš vseh časov je še dvajsetič v karieri postal rokometni državni prvak. Pri 38-letih sin srbsko-hrvaških staršev igra svojo 21. profesionalno sezono, kar pomeni, da samo enkrat v svoji karieri ob koncu sezone ni v zrak dvignil lovorike državnega prvaka.

Manjka mu lovorika iz sezone, ki pušča črn madež na bleščeči karieri

Kariero je začel pri Montpellierju, ki je bil v prvih letih novega tisočletja gonilna sila francoskega rokometa. Nadaljeval jo je v Kielu, kjer je štirikrat zapored osvojil nemško prvenstvo in se nato vrnil v matični klub. Z njim je še naprej mirno zbiral državne naslove, do znamenite afere leta 2012, ko je sodišče ugotovilo njegovo krivdo v zadevi nameščanja tekem svojega kluba.

Sezona 2012/2013 je bila tudi edina v njegovi karieri, v kateri ni osvojil državnega naslova, je pa zato v zmagovitem ritmu nadaljeval v Španiji, kjer je prvenstva osvajal z Barcelono in nato spet v Franciji, kjer zadnjih sedem sezon nosi dres Paris Saint Germaina.

Foto: Guliverimages

Lovorike so se nanj lepile tudi v francoski reprezentanci

Poleg klubskih lovorik je bil 38-letnik skozi kariero nadvse uspešen tudi s francosko reprezentanco, v dresu katere je bil trikrat olimpijski (2008, 2012 in 2020), štirikrat svetovni (2009, 2011, 2015 in 2017) ter trikrat evropski prvak (2006, 2010, 2014).

V Ligi prvakov tudi njemu ni uspelo prekiniti “prekletstva” PSG-ja

Tudi medaljo za najboljšega v elitni rokometni Ligi prvakov je Karabatić pospravil v svoje vitrine – in to kar trikrat (2003, 2005, 2017). Manjka pa mu naslov s Paris Saint Germainom, za katerega se najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje poleg nogometa zdi zakleto tudi v rokometu. Kljub silnim arabskim milijonov se Parižanom naslov vsako leto izmakne iz rok, še najbližje so bili v sezoni 2016/2017, ko jih je v finalu šokiral makedonski Vardar.

Za vstop na letošnji zaključni turnir Lige prvakvo se bodo francoski prvaki v četrtfinalu udarili s Kielom našega Mihe Zarabca.

Komentari

Vaš komentar