Hrvaška farsa: Brez prenosa derbija za državni naslov

Rokomet 7. Maj 202211:50 > 13. Maj 2022 1:12 0 komentarjev
Foto: Gulvierimages

Rokometaši Nexeja iz Našic, ki jih s klopi vodi slovenski rokometni strokovnjak Branko Tamše, bodo danes v Zagrebu odigrali odločilno tekmo za naslov hrvaškega državnega prvaka. V neposrednem obračunu za naslov se bo Nexe danes ob 18.00 udaril z ekipo PPD Zagreb, že pred tekmo pa so se stvari zapletle - obračun si bo mogoče ogledati zgolj in samo v dvorani.

Rokometno tekmo sezone pri naših južnih sosedih bo gostila dvorana “Kutija šibica” v Zagrebu, ki sprejme manj kot 1.000 gledalcev. Glede na to, kakšen sprejem so navijači Nexeja pred dnevi pripravili svojim ljubljencem, ko so se ti uvrstili na zaključni turnir Evropske lige, se je pričakovala prava invazija gostujočih navijačev v prestolnico. A zaradi majhne dvorane je bil sprva gostujoči sektor omejen na 200 mest, da nekaj ni v najlepšem redu pa pove tudi podatek, da je v resnici klub iz Našic za tekmo dobil samo 60 vstopnic.

Da je farsa še večja, tekme ne bo prenašala niti ena od hrvaških televizij, lastnik medijskih pravic Tibor Gojun pa je prepovedal, da se derbi prenaša preko interneta in družbenih omrežjih, kar je bila sicer na hrvaškem stalna praksa.

Kot da bi film v kinu snemali s telefonom

“Nikoli ni bila težava, da nekdo snema tekmo, če ima za to pravne in tehnične pogoje. Kar so klubi počeli doslej, je bilo nelegalno. V tej sezoni me nihče ni prosil za pravice, da snema in predvaja tekmo. Pa so to vseeno počeli brez mojega dovoljenja. To je tako, kot da bi v kinu film snemali s telefonom,” je za hrvaške medije situacijo pokomentiral Tibor Gojun, čigar “Medijska prodajna kuća” je lastnik pravic za predvajanje tekem hrvaške rokometne lige.

“Šele v četrtek, ko so me poklicali iz Nexeja, sem izvedel, da klubi to počno vsako tekmo. Če bi bili v Švici, bi najel odvetnika in to takoj rešil. Sam ogromno izgubim s tem, ko moram prodajati pravice za prenos teh tekem, oni pa s svojimi dejanji vrednost teh pravic zmanjšujejo.”

Foto: Guliverimages

Ko se je že zdelo, da bo zveza organizirala prenos preko Youtuba …

Situacija je v luči izjemno pomembne tekme seveda vse bolj naelektrena. Iz Nexeja so sporočili, da so v želji po prenosu kontaktirali hrvaško rokometno zvezo, nato pa so se začele dogajati čudne stvari. “Na zvezo smo poslali zagotovila, da bomo sami organizirali vse potrebno za prenos. Na Youtube kanalu zveze se je nato celo pojavila povezava, na kateri so začeli odštevati do začetka prenosa, nato pa je kar naenkrat izginila. Prenos tekme so nam prepovedali.”

Tudi Zagrebčani niso zadovoljni z razpletom rokometne farse. “Dvorana je razprodana, ljudje bodo ostali zunaj nje, tekme pa ne morejo spremljati nikjer. Trpi hrvaški rokomet, trpijo tudi naši sponzorji, ki za pojavljanje na naših tekmah plačujejo resne denarje.”

Slovenci lahko močno zmešajo štrene serijskim prvakom

Hrvaški rokometni derbi je tako vroč že pred samim začetkom, tudi zato, ker je Branko Tamše s svojo ekipo v tej sezoni doma že premagal Zagrebčane. Za najbolj slovensko moštvo na Hrvaškem sicer igrajo tudi Miha Kavčič, Saša Barišić Jaman in Andraž Velkavrh. Tekma med Nexejem in Zagrebom se bo začela ob 18.00.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!