Šibila: Velenjčani ostali brez možnosti za ubranitev naslova

Rokomet 5. Dec 202115:462 komentarja

Ta konec tedna je bil na sporedu 123. večni rokometni derbi med RK Celje Pivovarna Laško in RK Gorenje Velenje. Celjani so tekmo dobili po izredno napeti končnici, odločilni gol je po izteku igralnega časa s sedmih metrov vpisal David Razgor.

Derbi je ponudil z odlično kuliso na tribunah in izenačeno predstavo obeh ekip. Zasedba Velenja, ki jo vodi Zoran Jovičić, je odlično ‘skrila’ težave z odsotnostmi in tudi brez nekaterih zelo pomembnih igralcev (Matic Verdinek, David Miklavčič in Aljaž Panjtar) uspešno parirala 24-kratnim državnim prvakom.

Obe ekipi sta bili pod pritiskom rezultata. Za Celjane, ki so v tej sezoni dejavni samo na domači sceni, je vsaka izgubljena točka v sicer izredno izenačeni ligi NLB neuspeh, aktualni prvaki iz Velenja pa so v tej sezoni tudi zavoljo evropskih preizkušenj že pošteno zaostali za vodilnima Celjem in Trimom. Prav zaradi tega so velenjske ose včeraj nujno potrebovale zmago, do katere pa niso prišle.

Odločilna 7-metrovka Davida Razgorja:

“Tekma je upravičila naziv derbija, saj si nobena ekipa ni priigrala ugodne prednosti. Mislim, da smo se na obračun dobro pripravili. Dobro smo odigrali v obrambi in zbrano v napadu. Iskreno ne vem, kaj je odločilo zmagovalca, verjetno nekaj športne sreče. Dvigniti moramo glave. Nov obračun nas čaka v torek, ko se bomo pomerili s Savehöfom. Dobro se bomo pripravili, nato pa upamo na zmago,” je po tekmi povedal Domen Tajnik, ki je obrambi Celja povzročal veliko težav.

Na drugi strani se je tudi Aleks Vlah, ki je bil pri Celju razigran predvsem v prvem polčasu, strinjal, da smo pospremili odličen obračun večnih tekmecev: “Derbi, kot se spodobi. V preteklem krogu smo zgrešili šest sedemmetrovk, tokrat pa je bila ena odločilna. S tekme v tekmo napredujemo v igri in menim, da smo dobro igrali tudi na obračunu v Velenju. Zelo bi bili razočarani, če bi izgubili, saj smo pet minut pred koncem vodili za tri gole. Čestitke gostiteljem za dobro tekmo.”

Šibila: Velenjčani so se po porazu znašli v težkem položaju

Za strokovno oceno v prenosu na Sportklubu je v soboto poskrbel izredno cenjeni strokovnjak Marko Šibila. Šibila, tudi nekdanji trener RK Gorenje Velenje, je o derbiju povedal: “Tekma je bila fantastična. Celjane ta zmaga ohranja v najboljšem položaju v boju za naslov prvaka. V primeru poraza bi se znašli v velikih težavah, kjer so se na drugi strani znašli Velenjčani. Aktualni prvaki so sicer imeli veliko smole pred tekmo, bili so zdesetkani, a se danes odlično borili, na koncu pa vseeno ostali praznih rok. To jih je tako oddaljilo od Celjanov in Trebanjcev, da so praktično ostali brez možnosti, da bi se borili za naslov prvaka, morda tudi več ne za drugo mesto. Preostane jim le še to, da v prvenstvu korektno odigrajo do konca in da še naprej dobro igrajo v Evropi.”

Marko Šibila je v vlogi trenerja nazadnje vodil RK Maribor Branik, Velenjčane pa vodil med letoma 2015 in 2016. Foto: RK Maribor Branik

Slovenski rokomet je v tej sezoni ostal brez predstavnika v elitni ligi prvakov. To je bila za naše rokometno okolje prava mala katastrofa, Šibila pa opozarja, da je glavni razlog za vse težave denar. “S tem ko smo izgubili predstavnika v elitni ligi prvakov, kjer smo nedavno imeli celo dve ekipi, smo izgubili neposreden stik z najboljšimi evropskimi klubi. Izgubili pa smo tudi stik v ekonomskem smislu. Naši klubi niso več tako močni, da bi lahko vzdrževali visoke evropske standarde. Tudi vračanje med elito je vedno zelo zahtevna naloga. Celjani sicer imajo nekaj dobrih in mladih igralcev, a glavno vprašanje ostaja, če bodo ostali v klubu tako dolgo, da bi lahko poskrbeli za kak večji rezultat. Brez kakšne finančne injekcije je težko pričakovati, da bi naši klubi držali korak z ostalimi velikani, zato je trenutno za naše največje ekipe bolj realno igranje v evropski ligi.”

Foto: Aleš Fevžer

Do konca jesenskega dela lige NLB, ki jo lahko spremljate samo na Sportklubu, sta preostala še dva kroga in tekme 1/16 finala Pokala Slovenije. Velenjčani bodo ob tem na delu še v Evropi.

Komentari

Vaš komentar