Slovenci v bosanskem kotlu Tabora skuhali nebogljene goste

Rokomet 13. Okt 202221:35 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Slovenska rokometna reprezentanca je kvalifikacijski ciklus za nastop na Evropskem prvenstvu 2024 začela s pričakovano zmago. Varovanci Uroša Zormana so v mariborski dvorani Tabor z 28:20 nadigrali izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Gostom ni pomagala niti fanatična podpora navijačev, ki so dodobra utišali slovensko rokometno občinstvo.

Slovenija – Bosna in Hercegovina 28:20 (13:10)

Dvorana Tabor, gledalcev 2000, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).
Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 4, Dolenec 3, Cingesar, Cehte 1, Kodrin 2, Gaber 2, Žabić, Ovniček, Bombač 5 (2), Malus 1, Novak, Vlah 7 (1).
BiH: Bojić, Ahmetašević, Vuksić, Herceg 2, Panić 4, Ovčina, Terzić, Perić, Hamidović 3 (1), Mandić, Draganić, Davidović 2, Hadžiomerović 3, Bošković 1, Gradjan 5, Jeremić.
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), BiH 1 (1).
Izključitve: Slovenija 4, BiH 6 minut.
Rdeči karton: /.

Slovence je v mariborski dvorani Tabor pričakalo vse prej kot domače vzdušje. Tribune so bile sicer lepo popolnjene, a kaj ko je po glasnosti močno, močno prevladovala gostujoča navijaška armada. Okrog 800 navijačev Bosne in Hercegovine je pripravilo zares razgreto vzdušje, ki je vztrajalo, vztrajalo in vztrajalo.

Foto: Jure Banfi

A če smo Slovenci na tribunah dobili pravo lekcijo navijanja in nacionalnega zanosa, so na parketu rokometno lekcijo dobili gostje. Po zadetkih Blaža Janca in Blaža Blagotinška je zasedba Uroša Zormana hitro povedla s 3:0 in debitant na klopi Bosne in Hercegovine Irfan Smajlagić je takoj moral vzeti minuto odmora. Po njej so se njegovi varovanci prebudili, a ustavljal se niti slovenski napadalni stroj, po golu Aleksa Vlaha s sedemmetrovke je semafor kazal 6:3 v korist Slovenije.

Kazalo je, da bodo Slovenci že v prvem polčasu strli Bosance, toda …

Na tribunah je močno, premočno kraljevala Bosna in Hercegovina, na parketu pa je svoje vendarle razliko naredila kvaliteta. V 16. minuti jo je še enkrat več dokazal Jure Dolenec, ki je Slovenijo odpeljal na plus štiri (8:4), svoje je opravila tudi obramba in po 18. minutah in zadetku v tem obdobju sezone razigranega Aleksa Vlaha je domača zasedba vodila za šest golov (10:4).

Foto: Jure Banfi

Kljub temu, da je Zorman v zadnjih desetih minutah prvega dela nekoliko odpočil nosilce, se je razlika v teh okvirjih gibala vse do 27. minute, nato pa je Slovencem nekoliko popustila zbranost in gostje so se do do odmora približali na tri gole zaostanka (13:10). Spet so se prebudili gostujoči navijači.

Končnica brez drame, gostje povsem popustili

Začetek drugega polčasa je prinesel igro “gol za gol”, razlika pa je ostajala na treh zadetkih. Razlika se je znova nekoliko povišala do 40. minute, napade gostov je zaustavljal rezervist Urh Kastelic, na drugi strani sta mrežo Bosne in Hercegovine polnila Vlah in Bombač. Slovenija je vodila 19:14.

Zormanovi fantje so v 42. minuti ušli na šest (20:14), toda spet sta sledila dva zadetka Bosne in Hercegovine. Nato jima je sledil nov šov Bombača in Vlaha, ki sta slovenski voz znova odpeljala na varno razliko šestih golov. Od tu vrnitve za zasedbo gostov ni bilo več, prenovljena zasedba Bosne in Hercegovine, ki je po odločitvi selektorja pred kvalifikacijami ostala brez nekaterih nosilcev igre prejšnjega obdobja, je povsem razpadla.

Foto: Jure Banfi

Zaključek tekme je bil tako bolj ali manj formalnost, Zorman je ponudil priložnost še nekaterim rezervistom, na parket so do konca tekme stopili prav vsi, ki jih je slovenski selektor izbral za današnjo tekmo. Najvišja prednost Slovenije je znašala devet zadetkov (26:17 in 28:19), na koncu je bil izid 28:20.

Slovenijo naslednja tekma v kvalifikacijah za Euro 2024 čaka v nedeljo, ko gostujejo na Kosovu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!