“V Avstriji smo sprožili pravo rokometno evforijo” (VIDEO)

Reprezentance 31. Jan 202415:00 0 komentarjev

Aleš Pajovič, drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske rokometne reprezentance, že več kot štiri leta uspešno vodi Avstrijo. Na nedavnem evropskem prvenstvu je Pajovič s svojimi izbranci navduševal z izjemnimi predstavami in pri naših severnih sosedih sprožil pravo rokometno evforijo.

Avstrija je turnir v Nemčiji sklenila na osmem mestu in s tem ponovila uspeh iz leta 2020. A tokrat v oči bodejo izjemni rezultati proti pravim rokometnim velesilam. Avstrijci so v prvem delu evropskega prvenstva igrali v skupini B in Mannheim zapustili neporaženi. Pričakovano so premagali Romunijo, nato pa remizirali s Hrvaško in Španijo ter poskrbeli, da so Španci, dvakratni evropski prvaki, kovčke spakirali že po prvem delu turnirja. “Z evropskim prvenstvom smo zelo zadovoljni. Osmo mesto je za nas velik uspeh, z njim smo ponovili uspeh iz leta 2020. Nismo pričakovali, da bomo napredovali iz skupine s Hrvaško in Španijo. Na koncu smo z obema reprezentancama remizirali, Špance pa celo poslali domov. To je bilo nekaj neverjetnega,” nekaj dni po spektaklu v Nemčiji razmišlja Aleš Pajovič.

Avstrija je v drugem delu prvenstva zaigrala še z Madžarsko, Nemčijo, Francijo in Islandijo. Po zmagi proti Madžarom in Nemcem so Avstrijci celo sanjali polfinale, na koncu pa s štirimi točkami osvojili četrto mesto v skupini in zaradi slabše gol razlike v primerjavi z Madžarsko ostali brez tekme za peto mesto. “Fantje so po prvem delu prvenstva začutili, da lahko dobro igrajo tudi proti velikim reprezentancam, kar se je poznalo v nadaljevanju. Borili smo se celo za polfinale, kar je za Avstrijo nekaj neverjetnega. Vsekakor se nam je poznalo, da je naša klop nekoliko krajša. Fantje so v večini igrali med 50 in 60 minut. V Avstriji smo sprožili pravo evforijo, kar je super. Upam, da bodo Avstrijci evforija izkoristili in da bomo s tem dobili še več rokometašev.”

Avstrija je pod taktirko Aleša Pajoviča postala zelo zanimiva reprezentanca. Foto: AP Photo/Martin Meissner/Guliverimage

Uvrstitve Avstrije na evropskih prvenstvih:

  • Avstrija 2010: 9. mesto
  • Danska 2014: 11. mesto
  • Hrvaška 2018: 15. mesto
  • Avstrija, Norveška in Švedska 2020: 8. mesto
  • Madžarska in Slovaška 2022: 20. mesto
  • Nemčija 2024: 8. mesto

Z osmim mestom in ugodnim razpletom se je Avstrija prebila v kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu, ki so na sporedu letos poleti, ob tem pa so si Pajovičevi izbranci zagotovili lažjega nasprotnika v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V kvalifikacijah za olimpijski turnir Avstrijo čakajo Nemci, Hrvati in Alžirci, na poti do svetovnega prvenstva pa jim na poti stojijo Gruzijci. “Če potegnem črto, je bilo prvenstvo za Avstrijo neverjetno. Avstrija ni rokometna nacija, zato je osmo mesto res velik uspeh.”

Več o trenerski karieri Aleša Pajoviča in o Avstriji ter želji, da bi nekoč vodil slovensko reprezentanco, boste lahko prebrali v četrtkovem intervjuju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!