Visok račun za obremenitve Luke Dončića

Košarka 31. Jan 20249:14 2 komentarja
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Dallas je na seznam manjkajočih za prihajajočo tekmo z Minnesoto uvrstil tudi Luko Dončića, za katerega bo to že osma izpuščena tekma v sezoni 2023/24.

“Boljši je od Dirka Nowitzkega. Je v območju Michaela Jordana. In Kobeja Bryanata ter LeBrona Jamesa. Moramo ceniti, kar dela ta mladenič pri vsega 24 letih. Dallas česa podobnega še ni videl,” se je v oddaji The Downbeat, na katero so se naglo odzvali številni ameriški mediji, razgovoril trener Dallas Mavericks Jason Kidd. Protagonost njegovih besed je bil kajpak Luka Dončić. Ob tem je dodal, da ima Dallas lepo priložnost za gradnjo šampionskega okolja okrog slovenskega zvezdnika.

Dallas sicer po dobrih 57 odstotkih sezone zaseda sedmo mesto lestvice zahodne konference (26 zmag-21 porazov). Na dosegu roke ima sicer tako varno območje, ki zagotavlja neposredno uvrstitev v končnico, kot tudi precej bolj nevarne vode. Ena večjih težav pa so stalne zdravstvene težave. Ujetnik tega začaranega kroga je tudi Luka Dončić, ki se je ubadal s številnimi drobnimi poškodbami, predvsem pa je skorajda prisiljen na parketu preživeti tudi po 40 minut in več.

”Hudičevo sem utrujen. Želim le domov,” je dejal v torek. Dan zatem je že jasno, da bo v noči na četrtek zanesljivo izpustil tekmo z Minnesoto, sicer vodilno ekipo konference. Dallas je slovenskega kapetana zaradi otečenega desnega gležnja uvrstil na seznam poškodovanih košarkarjev. Zanj bo to že osma izpuščena tekma v sezoni.

Luka Dončić
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez via Guliver

Poleg Dončića bosta tekmo z Minnesoto zanesljivo izpustila tudi Kyrie Irving in po udarcu v nos še Dereck Lively. Za prvega je to že enaindvajseta, za drugega pa dvanajsta izpuščena tekma v sezoni. Da bi bila mera zdravstvenih težav, ki so rdeča nit Dallasa v sezoni 2023/24, polna, sta vprašljiva tudi Derrick Jones in Dante Exum.

Kritiki bodo hitro dodali, da gre Dončićevo odsotnost razumeti tudi kot nov delni račun za igralsko preobremenjenost. Zgolj na zadnjih petih tekmah je LD77 na parketu v povprečju prebil skoraj 43 minut, ob tem pa dosegel neverjetnih 213 točk (povprečje 42,6), 55 skokov (11) in 61 asistenc (12,2). Njegovo januarsko povprečje znaša 38,8 minute na tekmo, sezonsko pa 37,5 minute na tekmo.

“Veseli me, da smo letos obogatili igralski kader, tako da Dončiću ne bo treba igrati po 40 minut,” je sicer na pragu sezone dejal Jason Kidd. Njegove besede imajo danes skorajda ironičen prizvok

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje