V živo na SK: Večni derbi ali tekma sezone, ki že lahko odloči bitko za naslov

Rokomet 10. Mar 20248:00 0 komentarjev
rokomet celje pivovarna laško gorenje velenje mitja janc jernej drobež
Foto: Jure Banfi

Slovenska rokometna liga že dolgo ni bila tako zanimiva kot letos. V boju za naslov so Trimo iz Trebnjega, RK Gorenje Velenje in aktualni prvak RK Celje Pivovarna Laško. Kdo je pred večnim derbijem v Velenju v najboljšem položaju za osvojitev državnega naslova?

Po nepopolnih 18 krogih, Velenjčani morajo še odigrati tekmo 17. kroga z MRK Ljubljana, so na vrhu lestvice Trebanjci, ki imajo pred slovenskima velikanoma štiri točke naskoka. V primeru točkovne izenačenosti po 26 krogih odločajo medsebojne tekme, kar še dodatno začini boj za naslov. Trimo je v medsebojnih tekmah uspešnejši od Celja, Velenjčani od Trima, o končnem izkupičku z večnih derbijev v sezoni 2023/24 pa se bo odločalo v nedeljo. V vsakem primeru lahko že zdaj trdimo, da je velenjska zasedba v primeru zmage proti večnemu rivalu v najboljšem položaju za končni uspeh.

“Na zadevo lahko pogledamo z dveh vidikov. V ligi spremljamo boj za obstanek in boj za naslov. Na vrhu imamo tri klube, ki se borijo za naslov državnega prvaka. Izenačenost v ligi je potrebno pozdraviti, sem pa mnenja, da bodo glavni konkurenti odigrali premalo medsebojnih tekem. V preteklosti jih je bilo več, temu bomo priča tudi v novi sezoni, kar nas lahko veseli,” o izenačenosti v ligi meni Marko Šibila in dodaja: “Moramo priznati, da je kakovost naših klubov padla zaradi manjših finančnih vložkov. Bojim se, da drugo leto ne bomo več imeli predstavnika v ligi prvakov. To pomeni odmik od vrhunske kvalitete, ki smo jo v zadnjih desetletjih zagotavljali. S tem se bo moralo slovenski moški rokomet spopasti.”

Zadnjih pet ligaških derbijev:

  • RK Celje Pivovarna Laško – RK Gorenje Velenje 29:27 (14. oktober 2023)
  • RK Celje Pivovarna Laško – RK Gorenje Velenje 28:22 (26. februar 2023)
  • RK Gorenje Velenje – RK Celje Pivovarna Laško 28:33 (25. september 2022)
  • RK Celje Pivovarna Laško – RK Gorenje Velenje 27:25 (7. maj 2022)
  • RK Gorenje Velenje – RK Celje Pivovarna Laško 29:30 (4. december 2021)

“Pred sezono nihče ni pričakoval, da bo troboj za naslov trajal tako dolgo. Velenjčani so pred derbijem v dobri formi, veliko sem jih spremljal v živo. Osredotočeni so na domače prvenstvo, v Evropi pa so prikazali svoj najboljši možen obraz. Celjani so v ligi prvakov na veliko tekmah pustili lep vtis, a od tega se ne da živeti. Na žalost so ostali brez točk, skozi sezono pa izgubili še veliko ključnih igralcev. Na rezultate so vplivale tudi poškodbe in neizkušenost določenih igralcev,” o napeti sezoni razmišlja nekdanji trener obeh slovenskih velikanov Branko Tamše, ki se je nedavno poslovil od vodenja hrvaškega kluba iz Našic, v nedeljo pa bo derbi v družbi komentatorja Dejana Obreza pospremil kot strokovni komentator.

Za mnenje o bitki za naslov smo poklicali še Luko Žvižeja, nekdanjega zvezdnika Celja in najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance, ki zdaj opravlja vlogo pomočnika selektorja: “Slovensko ligo sem vedno spremljal, zdaj jo zaradi dela v reprezentanci spremljam še bolj podrobno. Prvenstvo je letos zelo zanimivo. Od vseh treh ekip, ki se borijo za prvo mesto, je žal moje Celje najbolj oddaljeno od končnega slavja. Nedeljski derbi bo dal končni odgovor, kateri ekipi se bosta na koncu borili za naslov.”

rokomet rk gorenje velenje šaleški graščaki
Velenjski navijači imajo pred nedeljskim derbijem več razlogov za dobro voljo. Foto: Jure Banfi

Vsi trije sogovorniki v vlogo favorita postavljajo Velenje

Šibila, ki se je z Velenjem v svoji trenerski karieri boril za naslov, pred nedeljskim derbijem napoveduje: “Celjani so v zares težkem položaju, praktično brezizhodnem. Povsem drugače je pri Velenjčanih, ki igrajo doma in odločajo o svoji usodi. Imajo boljši medsebojni izkupiček s Trebnjem, kar je velika prednost. Celjani lahko na drugi strani igrajo sproščeno, kar je lahko neke vrste prednost. Velenjčani sicer bodo obremenjeni z rezultatom, a so že večkrat dokazali, da znajo igrati pod pritiskom. Zdi se mi, da so Velenjčani rahli favoriti.”

Vlogo favorita gostiteljem pripisuje tudi Žvižej: “Celju ne preostane drugega kot igra na vse ali nič. V igri za naslov Celje ohranja le zmaga, a vemo, kaj tekma in morebitna zmaga prinaša Velenju. V primeru zmage Velenja bodo tokratni gostitelji zelo blizu končnemu uspehu, vsekakor pa bodo do konca bili bitko s Trebnjim. Ker se igra v Velenju, ki doma igra zelo zanesljivo in ima širši kader, vlogo favorita pripisujem Velenju.”

Kaj odloča v primeru točkovne izenačenosti? Če bosta na koncu na vrhu točkovno poravnana dva kluba, odločajo medsebojne tekme. Skoraj nemogoče je, da bi bili na koncu točkovno poravnani vsi trije rivali, saj bi bilo za to potrebnih kar nekaj presenečenj, tudi v tem primeru odloča izkupiček z medsebojnih tekem.

Branko Tamše pa je v pogovoru opozoril na dejstvo, da se Velenjčani na tekmah s Celjem ne počutijo tako dobro kot na obračunih s Trebanjci, a vseeno meni, da imajo več možnosti za zmago kot Celjani: “Nedeljski derbi je pomemben za obe ekipi, a še pomembnejši za Velenje, ki bi z zmago imelo vse v svojih rokah. Celju je bil pred sezono cilj naslov. Pivovarji so vsako leto favorit, gre za veliko rokometno ime, a v tej sezoni stvar ne gredo po načrtu. Dodal bi le, da Celje ne ustreza Velenju, Trebnje ustreza Velenju in zato spremljamo res neverjeten boj. Želim si polne dvorane in fantastične navijaške kulise, zmaga pa naj boljši.”

Nedeljski derbi bo zelo pozorno spremljal tudi trener Trima iz Trebnjega in selektor Slovenija Uroš Zorman, ki bo v Barceloni, kjer se bo v nedeljo pred kvalifikacijam iza olimpijske igre zbrala reprezentanca, navijal za remi. Foto: Aleš Fevžer

Kaj tri rivale v bitki za naslov čaka do konca sezone?

Vse tri klube do konca sezone čaka še nekaj zahtevnih nasprotnikov, s katerimi pa bi se moral resen kandidat za naslov spopasti brez večjih težav in z zadostno mero samozavesti. Medsebojnih obračunov treh glavnih konkurentov v ligi NLB v tej sezoni po večnem derbiju ne bo več, presenečenj pa v preostalih sedmih krogiv zagotovo ne bo več veliko. Trimo bo po nedelji v najboljšem položaju v primeru remija, Velenjčani bi z zmago že sami odločali o svoji usodi, Celjani pa bi v primeru zmage v zaključku prvenstva močno potrebovali pomoč konkurence, ki bi morala za nov naslov Pivovarjev odščipniti še nekaj točk obema konkurentoma.

Tekmeci Velenja po večnem derbiju: RD Koper, MRK Ljubljana (zaostala tekma 17. kroga), RK Dobova, RK Slovenj Gradec, MRK Krka, RD Urbanscape Loka, RD LL Grosist Slovan in RK Jeruzalem Ormož.

Tekmeci Celja po večnem derbiju: RK Dobova, RK Slovenj Gradec, MRK Krka, RD Urbanscape Loka, RD LL Grosist Slovan, RK Jeruzalem Ormož in ŠRD Škofljica.

Tekmeci Trebanjcev v zadnjih sedmih krogih: RD LL Grosist Slovan, RK Jeruzalem Ormož, ŠRD Škofljica, RD Koper, RK SVIŠ Ivančna Gorica, MRK Ljubljana in RD Riko Ribnica.

Največji slovenski rokometni derbi je na sporedu v nedeljo ob 17:15.Iz Rdeče dvorane se vam bomo z napovedmi iz obeh taborov oglasili že ob 17. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!