Čvrstega Francoza čaka pekel, Jakob Nedoh pripravljen kot še nikoli

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: PFL

Najboljšega slovenskega borca MMA Jakoba Nedoha čez deset dni (30. september) v Parizu čaka dvoboj kariere. Na polfinalni borbi turnirskega tekmovanja pod okriljem PFL se bo v lahkotežki kategoriji udaril z neugodnim domačinom Anthonyjem Salamonejem.

Z Jakobom Nedohom smo sedeli že po sanjskem marčevskem debiju v PFL, ko je v bitki za denarno nagrado 100 tisoč evrov že po 48 sekundah ustavil italijanskega borca Riccarda Nosiglio. Že takrat se je ozrl proti Parizu, kjer ga čaka čez 10 dni predzadnja stopnička pred velikim finalom in sklepno borbo za donosno denarno nagrado.

“Priprave na borbo grejo, hvala bogu, resnično po planu. Počasi zaključujemo, naslednji teden le še spustim kilažo in odpotujem v Francijo,” zadovoljno pove 26-letni slovenski borec MMA in doda, da za razliko od marčevske borbe tokrat nima težav s poškodbami. “V pripravah smo ubrali bolj pametno pot, veliko smo se posvetili tudi regeneraciji. Poslušali smo telo in nismo rinili z glavo skozi zid.”

Čaka ga neugodni Francoz

Čeprav si je med ostalimi polfinalisti v tej kategoriji želel borbe s Špancem Abdelahom Er-Ramyjem, so mu organizatorji na nasprotnika namenili Belega medveda, Francoza Antonyja Salamoneja, ki je do zdaj tako kot Nedoh izgubil le enkrat. Čeprav je PFL s tem nakazal, da favorizira Simeona Powella, je Primorca nekoliko zahtevnejši nasprotnik le dodatno podžgal, da se je treningih še bolj gnal, kot bi se sicer.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: PFL

Veliko boljši, kot je bil marca

“Ko sva nazadnje govorila, sem napovedal, da bomo do septembra naredili še korak ali dva naprej. Lahko se pohvalim, da nam je to tudi uspelo. Napredoval sem tako fizično kot tudi psihično. Boljši sem tudi v taktičnem smislu. Borbe se neizmerno veselim. Po tiho celo upam, da borbe ne bo prehitro konec, da tudi drugim pokažem svoj napredek, če bo spet hitro konec, pa žal tega ne bom mogel (op. p. smeh). Na koncu je pomembno, da se dvoboj konča z mojim dvigom rok,” kipi od samozavesti Nedoh.

Jakob Nedoh
Foto: Uroš Skaza

Nikogar se ne sme podcenjevati

O Salamoneju govori spoštljivo, a meni, da je sam veliko boljši borec. “Vsakega je treba spoštovati in nikogar ne podcenjevati. Gre za čvrstega borca, a menim, da sem boljši v vseh elementih. Boril se bo doma, tako kot jaz si želi glavne nagrade, a dobro smo ga analizirali, zato natančno vemo, kaj lahko pričakujemo. Znašel se bom v vseh elementih, ne glede na to, kje bo borba potekala,” Belega medveda iz Francije opiše Gorila.

Kaj pričakuje od Francoza?

Francoz je tako kot Nedoh marca v Newcastlu svojega nasprotnika premagal s tehničnim nokavtom z udarci in prekinitvijo sodnika, največ zmag, tri, pa je slavil po prekinitvi z davljenjem ali zaklepom. Nedoh pričakuje, da bo taktika Francoza borbo preseliti na parter, kjer se Slovenec še bolje počuti kot v borbi stoje.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: PFL

“Ko bo začutil moč udarcev, sem prepričan, da bo želel borbo preseliti na tla. Kot sem rekel, sem napredoval povsod, tudi v parterni tehniki, tudi tukaj smo naredili veliko sparinga. Kot sem rekel, tako dobro še nisem bil pripravljen,” še enkrat več poudari Nedoh.

Ne bo dovolil, da v Franciji odločajo sodniki

Salamone je delni poraz doživel na svojem debiju v PFL. Willu Fleureyju je izgubil po soglasni sodniški odločitvi: “Pogledali smo si to borbo, Salamone je čvrst, a prihaja iz vrst srednje kategorije, kar pomeni, da bo na sami borbi manjši in lažji od mene. To sicer ne igra odločilne vloge, a vseeno. Zagotovo odločitev o zmagovalcu ne bom prepuščal sodnikom, zadeve bo konec predčasno. Ali bo to že v prvi ali drugi rundi, težko povem. Ne bom hitel, ne bom šel v boj brezglavo, vsilil mu bom svojo igro in ga načel ter borbo obrnil v svojo korist.”

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: PFL

Borilni dogodek pod okriljem PFL bo v pariški dvorani Zenith, ki sprejme devet tisoč navijačev, na sporedu v soboto, 30. avgusta. Nedoh se bo proti francoski prestolnici napotil v sredo prihodnji teden.

Nedoh bi se v primeru sedme zmage v karieri 8. decembra v Dublinu na Irskem za glavno nagrado (100 tisoč evrov) pomeril z boljšim z dvoboja med Powellom in Er-Ramyjem. Anglež je v dvoboju s Špancem velik favorit.