Kljub okrvavljenemu nosu in bolečemu kolenu vztrajala

SK Fight 8. Okt 202212:01 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Judoistka Kaja Kajzer je na svetovnem prvenstvu v Taškentu izpadla v 2. krogu kategorije do 57 kg. Po seriji poškodb jo je po podaljšku in trdem boju v 2. krogu ugnala lanska vseameriška prvakinja Arnaes Odelin Garcia s Kube.

Slovensko judoistko, ki se je po dolgotrajni poškodbi komajda vrnila na tatamije, SP je šele njena druga tekma, je že v uvodu čakala izjemno visoka prepreka. V eni boljših borb sta se pomerili peta z olimpijskih iger v Tokia Kaja Kajzer in tretja z zadnjega SP v Tokiu 2019 Poljakinja Julia Kowalczyk.

Poljakinja je v začetku prevzela pobudo, v drugi polovici pa je bila vse bolj nevarna Kajzerjeva, lani srebrna na EP. Kowalczykova enostavno ni našla prave obrambe in si 10 sekund pred koncem dvoboja prislužila drugo kazen. V podaljšku se je podoben boj nadaljeval in varovanka Andreja Šturbabina je tekmici taktično izsilila diskvalifikacijo.

Še najbolj nevarno je bilo za Kajzerjevo minuto in pol pred koncem dvoboja, ko je začela sproščati nogo, kar je bil prvi znak poškodbe.

Še drugi podaljšek, a je bilo prehudo

Da desno koleno ni v redu, je bilo nato vidno v drugi borbi, ko se je pomerila s Kubanko Arnaes Odelin Garcio. Dvaindvajsetletna Ljubljančanka, ki je bila aktivnejša in nadzorovala dvoboj, je po polovici začela šepati po tatamiju. Tekmica je nato začela vse pogosteje uporabljati tehnike, da je pri obrambi bremenila poškodovano nogo slovenske reprezentantke.

Kljub temu je z dobrim judom Kubanki izsilila dva opomina in bila le drobec oddaljena od boja z evropsko prvakinjo Timno Nelson Levy iz Izraela.

A ob tem so se bolečine stopnjevale. Sledil je trd padec na glavo in še poškodba nosu. Vseeno je bila slovenska borka tik pred zmago, saj je tekmico vrgla hkrati z zadnjim gongom, a se je nasprotnica rešila s padcem na zadnjo plat.

V podaljšku so morali zdravniki Kajzerjevi dvakrat oskrbeti krvavitev iz nosu. Drugič kar s prevezo, zaradi česar je imela mlada slovenska reprezentantka še težave z dihanjem. A Kajzerjeva se ni predajala in štiri minute podaljška prestala aktivno, brez kazni.

Bolečine v kolenu pa so se stopnjevale. V boksarskem žargonu je bila tik pred tem, da trener vrže brisačo, a je vseeno vztrajala. Podaljšek se je vlekel kar 7 minut in deset sekund, tekmici, ki je tudi telesno prav tako že začela popuščati, pa je uspel odločilni met.

Vrhunec za Slovenijo: nedelja

“Začetek je bil obetaven. Poljakinjo sem premagala taktično. Tudi proti Kubanki je kazalo dobro, dobila je dve kazni, nato pa sem si poškodovala koleno in borba je šla le še navzdol. Kubanko bi morala definitivno premagati, pričakovala sem tudi zmago z Izraelko, saj ji moj slog borbe ne leži. Škoda. Upam, da bo s kolenom vse v redu in da se bom lahko borila na naslednjih tekmah,” je po boju povedala Kajzerjeva in priznala tudi, da bi jo sodniki lahko morda kaznovali že potem, ko je tretjič iskala zdravniško pomoč.

Vprašanje je, ali bi Kajzerjeva ob drugačnem razpletu po tako dolgem podaljšku lahko stopila še enkrat na parket in se enakovredno pomerila z naslednjo nosilko odličja z velikih tekmovanj. “Z njo načeloma nimam težav in vedno grem z njo samozavestno v boj. Iskreno pa ne vem, če bi sploh lahko še nastopila. A glede na to, da je to svetovno prvenstvo, bi si koleno morda povila in šla vseeno na blazino.”

Že v prvem krogu je danes izpadel Martin Hojak v kategoriji do 73 kg, ki ga je ugnal Poljak Wiktor Mrowczynski.

V nedeljo pa bo za Slovenijo na sporedu udarni dan. V kategoriji do 63 kg bo nastopila Andreja Leški, lani srebrna na EP v Budimpešti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!