Končno je dojela, kaj ji je v Pekingu uspelo

Deskanje na snegu 8. Okt 202211:21 0 komentarjev
Foto: Instagram

Če je bila kolajna v moškemu delu slovenskega deskanja na snegu na februarskih olimpijskih igrah pričakovana in označena kot eden od ciljev odprave, pa verjetno nihče ni pričakoval, da bo do brona prišla tudi Gloria Kotnik. Ta je pri 32 letih dosegla življenjski uspeh, kljub temu pa ji v poolimpijski sezoni ne manjka športnih ciljev.

V Peking je prišla praktično s porodniškega dopusta in z veliko manj treninga kot tekmice, priložnost pa je dobila zaradi dodatne kvote, saj so nekatere reprezentance na Kitajsko poslale manj športnic, kot bi jih lahko.

A to je ni zanimalo. Na nepozabni osmi februar je Gloria Kotnik deskala kot v transu in po zmagah v osmini finala ter četrtfinalu prvi poraz tekmici priznala šele v polfinalu. A neuspeh proti na koncu srebrni Avstrijki Danieli Ulbing je bil tudi zadnji tisti dan, v boju za bron je Velenjčanka namreč ugnala Nizozemko Michell Dekker in v solzah proslavljala svoj daleč največji uspeh v karieri.

Še več motivacije

Po prihodu v domovino je večkrat priznala, da odličja tudi sama ni pričakovala, obenem pa sploh ni dojela, kaj ji je uspelo. Zdaj, približno osem mesecev po veselju na azijskih tleh, ji je to vendarle uspelo: “Vsaj zdi se mi tako. Veliko se je dogajalo, ves čas so bile kakšne obveznosti. A to je lepa plat dosežka in ti obenem daje motivacijo za naprej. Vidiš, da si nekaj dosegel in da je tvoj trud cenjen.”

Čeprav bi se morda kakšen vrhunski športnik ali športnica po takšnem uspehu, ki predstavlja krono njene kariere, znašel v problemih s pomanjkanjem motivacije, zanjo to ni bil problem. “Olimpijska sezona je bila utrujajoča, a težav nisem imela. Hitro sem se uspela vrniti nazaj v fokus. Dobro sem trenirala, tako da se veselim prihajajoče zime,” dodaja Kotnikova.

Čustva, ki so po osvojeni bronasti medalji prevevala Glorio Kotnik, je nemogoče opisati. Foto: STA

Do zdaj se je na treningih posvečala predvsem fizični pripravljenosti, v prihodnjih dveh mesecih pa jo čakajo predvsem snežni treningi. Kje točno, še ne ve, saj se s trenersko ekipo odloča in prilagaja sproti, glede na razmere na smučiščih. “Do prve tekme je še kar nekaj časa, a tudi dovolj dela,” trdi Štajerka, ki jo prva tekma svetovnega pokala čaka 3. decembra v italijanskem Livignu.

Nadaljevanje pretekle sezone

Olimpijske igre predstavljajo štiriletno obdobje, z začetkom nove sezone se tako začenja nova era. Zima 2022/23 prinaša svetovno prvenstvo v Gruziji, deskarji pa bodo 15. marca nastopili tudi na paralelnem veleslalomu na Rogli. S čim se bo zadovoljila športnica iz Šaleške doline?

“Zagotovo imam še nekaj športnih ciljev, ki jih še nisem dosegla, tega je vedno dovolj (smeh). Res pa je, da se z rezultatskimi cilji ali napovedi ne želim preveč obremenjevati. Rada bi sproščenost, ki sem jo našla v lanski sezoni, prenesla tudi v prihodnje.”

Foto: Uroš Skaza

Tudi sinček dojema, da se nekaj dogaja

V našem pogovoru pa ne moremo mimo niti malce več kot leto in pol starega sina Maja. Ob solzah sreče v Pekingu je dejala, da jo glavna nagrada čaka doma. Zdaj ima doma tako sina kot olimpijsko medaljo. Mu jo kdaj posodi kot igračo?

“Ne, ne igra se z njo, saj je pretežka (smeh). Mislim pa, da je dojel, da se nekaj dogaja. Zna navijati zame, ploska, če mu rečem (smeh). Nekaj je odnesel od tega dogajanja,” pogovor za Sportklub zaključi Kotnikova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!