V Parizu ne bo enega od najbolj dominantnih športnikov

SK Fight 6. Apr 20247:00 1 komentar
Abdulrašid Sadulajev
FOTO: Profimedia

Dvakratni olimpijski prvak v rokoborbi Abdulrašid Sadulajev iz Rusije ne bo smel nastopiti na prihajajočih kvalifikacijah za poletne igre v Parizu. Razlog je njegova podpora ruski agresiji na Ukrajino ter povezave z moskovskim klubom Dinamo, ki naj bi bil blizu ruski varnostno-obveščevalni službi, poročajo tuji mediji.

Svetovna rokoborska zveza (UWW) s sedežem v kraju Corsier-sur-Vevey v Švici je danes sporočila, da je odločitev sprejela komisija, ki določa, ali lahko Rusi in Belorusi tekmujejo na kvalifikacijskih turnirjih za poletne OI v Parizu v skladu z merili, ki jih je določil Mednarodni olimpijski komite (Mok).

“Sadulajeva smo razglasili za neupravičenega do nastopa v kvalifikacijah, potem ko je komisija našla nove informacije o njegovi podpori ukrajinsko-ruski vojni ter ob dejstvu, da je še vedno uradno član kluba Dinamo,” so sporočili iz mednarodne zveze.

Lahko pride, a mu bodo pokazali vrata

Rusi in Belorusi lahko v Parizu tekmujejo le v individualnih športih kot nevtralni športniki brez nacionalnih simbolov in obeležij. Nastope na OI sta že bojkotirali veslaška in gimnastična zveza.

Ob tem športniki/-ce ne smejo izražati stališč v podporo vojni in ne smejo biti povezani z vojsko ali drugimi varnostnimi organi v Rusiji.

V Moku pričakujejo, da se bo približno 36 Rusov in 22 Belorusov kvalificiralo za OI v Parizu, ki bodo od 26. julija do 11. avgusta.

Putin in Sadulajev
Putin in Sadulajev; FOTO: Profimedia

Olimpijske kvalifikacije rokoborcev potekajo v Bakuju ta konec tedna.

Sadulajev je na zadnjih OI v Tokiu osvojil naslov v kategoriji do 97 kg. V finalu je s 6:3 premagal Američana Kyla Snyderja, prvaka v tej kategoriji iz Ria 2016. Sadulajev je bil na OI v Riu zlat v kategoriji do 86 kg.

Jih je zmotil tudi vzdevek?

Sadulajev na splošno velja za najbolj dominantnega rokoborca prostega sloga na svetu in si je s svojo izjemno bilanco zmag in porazov, ki znaša impozantnih 154:3, pridobil ljubkovalno ime “Ruski tank”.

Februarja so Sadulajevu na letališču v Bukarešti (Romnuija) cariniki preprečili vstop v državo in nastop na EP, ker jih njegov vizum ni prepričal. Res je tudi to, da je bil dominantni rokoborec predlani menda del množice, ki se je na stadionu Lužniki v Moskvi udeležila parade v podporo ruski vojski in politiki predsednika Vladimirja Putina.

Tak vzdevek trenutno v zahodnem pričakovano ne žanje ravno veliko simpatij, pa čeprav je Sadulajev po narodnostni Dagestanec iz mestec Curib z le okoli 2000 prebivalci.

27-letnik je naslov olimpijskega prvaka v rokoborbi prostega sloga osvojil v letih 2016 in 2021, je pa tudi petkratni svetovni in štirikratni evropski prvak.

Sadulajev
Sadulajev je na OI v Tokiu nosil zastavo ruskih športnikov, in sicer na zaključni slovesnosti; FOTO: Profimedia

Na Pariz nima ravno lepih spominov, saj je tam – v okviru velikih tekmovanj – edinkrat ostal brez zlata. Leta 2017 je na SP v francoski prestolnici vzel “le” srebro.

Predsednik ruske rokoborske zveze Mihail Mamiašvili je po znani odločitvi ostro napadel MOK in organizacijo označil za “skupino sektašev in prevarantov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje