Športnim apetitom Arabcev ni videti konca

Tenis 4. Apr 202414:19 0 komentarjev
2023 WTA Finals - Final Day, Cancun, Mexic
FOTO: Profimedia

Danes je postalo znano, da bo zaključni turnir osmerice najboljših teniških igralk potekal v glavnem mestu Saudove Arabije. Rijad bo najboljša dekleta v posamezni sezoni prvič gostil že letos novembra.

Danes je novico uradno potrdila krovna organizacija ženskega tenisa WTA.

To pomeni, da bo v sezonah 2024, 2025 in 2026 najboljših osem posameznic in tudi najboljših osem ženskih teniških parov igralo na Bližnjem vzhodu, potem ko so se dekleta lani mudila v mehiškem Cancúnu, pred tem pa po eno leto v Fort Worthu (ZDA), Guadalajari (Mehika) in Shenzenu (Kitajska). Zadnje stalno prizorišče je bilo Singapur, ki je najboljše teniške igralke gostil od leta 2014 do 2018.

To je že kar enajsto različno prizorišče turnirja WTA Finals od začetka tisočletja.

WTA Finals
Osrednje igrišče v Cancunu; FOTO: Profimedia

Arabci se po golfu, formuli 1 in vse večjih naložbah v prihod vrhunskih nogometašev ter organizacijo svetovnega prvenstva, vse bolj posvečajo tudi tenisu. Lani je tam ATP turneja denimo gostila turnir mladih upov do 21. leta starosti (Next Gen Finals), ob zaključnem turnirju deklet pa obstaja menda zelo velika verjetnost, da bo ta bogata država v kratkem imela tudi stalen ATP turnir.

Vrtijo se milijoni

Turnir v Rijadu bo letos potekal med 2. in 9. novembrom. Če bi bilo (hipotetično) sezone konec danes, bi se tja prebile Iga Świątek, Jelena Ribakina, Arina Sabalenka, Qinwen Zheng, Cori Gauff, Danielle Collins, Jelena Ostapenko in Jasmine Paolini.

Zaključni turnir bo imel nagradni sklad 15,25 milijona ameriških dolarjev (14 milijonov evrov).

Kaj pa človekove pravice?

Združenje WTA je za partnerja izbralo Savdsko Arabijo kljub številnim pomislekom in kritikam, ki sta jih na ta račun izrekli tudi nekdaj sloviti igralki Chris Evert in Martina Navratilova.

Ti sta v mnenjskem prispevku za Washington Post ostro obsodili možnost izvedbe finala WTA v Savdski Arabiji. Savdsko Arabijo namreč močno kritizirajo tudi organizacije za človekove pravice, med drugim zaradi ravnanja z ženskami.

Po poročanju britanskega časopisa Telegraph so organizatorji iz Savdske Arabije za turnirja ATP in WTA masters 1000 ponudili dve milijardi ameriških dolarjev oziroma 1,8 milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!