Veliko bogastvo za dragocen košček boksarske zgodovine

SK Fight 29. Jul 202210:42 0 komentarjev
Muhammad Ali
Foto: xUnitedxArchives PublicityxStill EntertainmentxMediaxArchivex via Guliver

Eden od najboljših boksarjev vseh časov Muhammad Ali je bil med svojo kariero osrednji akter številnih zgodovinskih dvobojev, a bržkone je največ medijske pozornosti pritegnil njegov dvoboj z Georgeom Foremanom leta 1974.

George Foreman je pred skoraj štirimi desetletji v Kinšasi (takrat v Zairu, danes DR Kongo) v obračunu pod imenom Rumble in the Jungle proti Muhammadu Aliju branil zeleni WBC naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji in bil velik favorit.

Big George je do tistega zgodovinskega trenutka veljal za praktično nepremagljivega – dobil je vseh 40 profesionalnih dvobojev, samo v treh primerih pa se je njegov nasprotnik izognil nokavtu.

A to je bil račun brez krčmarja oziroma slovitega Američana, ki je sijajno predstavo kronal z nokavtom v osmi rundi in drugič v karieri postal svetovni prvak.

Pred dnevi je WBC pas, ki ga je Ali takrat osvojil, na avkciji za vrtolgavih 6,18 milijona ameriških dolarjev kupil Jim Irsay, ameriški poslovnež in lastnik Indianapolis Colts.

Zanimivo, da je bil isti pas leta 2017 prodan za samo 358 tisoč ameriškh dolarjev, Irsay pa se je moral vseeno pošteno potruditi, da je še obogatil svojo že tako bogato zbirko, saj je avkcija potekala do četrte ure zjutraj.

Irsay ima v svoj bogati zbirki že plašč, s katerim je Ali prišel na povratni dvoboj proti Sonnyju Listonu, športne copate, ki jih je leta 1975 nosil v Manili proti Joeu Fraizerju in rokavice, s katerimi je leta 1965 boksal proti Karlu Mildenbergerju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!