Nemci z orožjem, ki ga je imel v mislih tudi Lebedew

Odbojka 30. Avg 202212:57 > 12:57 0 komentarjev
Foto: FIVB

Po dnevu premora slovensko odbojkarsko reprezentanco čaka še zadnja tekma skupinskega dela domačega svetovnega prvenstva. V Stožicah bodo ob 20.30 pričakali še nepopustljive Nemce, ki so v Slovenijo prišli brez prvega zvezdnika, a veljajo za izjemno neugodnega tekmeca. Obračun pomembne tekme bo tudi na Sportklub 1.

Slovenci imajo po dveh tekmah zmago in poraz, za uvrstitev osmino finala že pred zadnjim dnem skupinskega dela, potrebujejo zmago, a skoraj zagotovo tudi poraz za slovenske odbojkarje ne bi bil usoden.

Nemci igrajo brez korektorja

Nemci so na prvih dveh tekmah igral brez klasičnega korektorja, gre za za sistem, o katerem je pred zamenjavo razmišljal tudi Avstralec na slovenski klopi Mark Lebedew. Treniral je s šesterko, v kateri so bili Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Rok Možič, a v praksi tega nismo videli. Lebedewa je 18 dni pred začetkom SP zamenja Gheorghe Cretu, ki igra s sistemom, ki ga gledamo v zadnjih letih. Na korektorskem položaju igra Tonček Štern, ki je na tem prvenstvu v vrhunski formi.

Michal Winiarski igra s sistemom brez korektorja. Foto: FIVB

“Nemci igrajo s sistemom treh sprejemalcev. Nimajo klasičnega korektorja. Gre za zares kompaktno ekipo, krasi jih pravi nemški karakter. So nepopustljivi, nič ne podarijo. Vsako točko posebej si je potrebno zaslužiti. To nas čaka v torek, pomembno bo, kaj se bo dogajalo na naši strani. Z dobrim sprejemom bomo morali nevtralizirati njihov dober začetni udarec. Proti Franciji so v tem elementu blesteli, nato pa bomo pametno igro pokazati tudi v napadu,” napoveduje težko in izenačeno tekmo slovenski reprezentant Gregor Ropret.

Brez Grozerja, a imajo dva Moritza in Christiana

Nemčija je v Slovenijo pripotovala brez prvega zvezdnika Georga Grozerja, ki si je v tem poletju vzel čas za počitek, a Nemčija je s tem pridobila na nepredvidljivosti. Moritz Reichert, Moritz Karlitzek in izkušeni Christian Fromm so igralci, ki lahko tako na servisu kot v napadu povzročijo veliko škode.

Foto: Guliverimage

“Težko je reči, Grozer je odbojkar posebne klase, ki se ga ne bi branila nobena ekipa. Je pa Nemčija morda zdaj bolj homogena, na trenutke celo bolj nevarna, saj lahko napadajo z vseh položajev. Igrajo zelo lepo odbojko, če jim pustiš, da se razigrajo, ni lahko,” opozarja nad nepredvidljivo igro Nemcev, ki “plešejo” po navodilih nekdanjega odličnega poljskega reprezentanta Michala Winiarskija.

Medsebojne tekme

Slovenija, ki na svetovni lestvici zaseda 10. mesto in Nemčija, ki jo najdemo na 16. mestu v razvrstitvi, sta se v zadnjih letih pomerili osemkrat. Na zadnje ravno v Ligi narodov 2021, v kateri so bili uspešnejši Nemci. V medsebojnih obračunih je reprezentanca Nemčije Slovenijo sicer premagala petkrat, naša izbrana vrsta je slavila trikrat.

Brez preračunavanja

Kot smo že zapisali, Slovenci za dokončno potrditev izločilnih bojev že po tekmi z Nemci potrebujejo zmago, skoraj zagotovo pa ne bi bil usoden niti poraz. Prva naloga Slovencev je priti v izločilne boje, kjer bodo ne glede na število osvojenih točk bodo prvi ali drugi nosilci izločilnih bojev. O tem je bilo že ogromno napisanega, veliko se jih pritožuje nad sistemom, Ropret pravi, da sami ne bodo nič preračunavali.

Foto: FIVB

“Sistem nam gre na roko, absolutno pa ne bomo preračunavali in gledali, kaj bi bilo bolje. Vsako tekmo gremo na zmago, sploh v prekrasnih Stožicah, nič drugače ne bo proti Nemčiji. To svetovno prvenstvo ni dolgo, do finala je le sedem tekem, kakšnega varčevanja z močmi ne bo. Tudi proti Nemcem bomo šli z vsemi orožji, jih skušali premagati in samozavestno oditi v izločilne boje.”

Kdo je že v izločilnih bojih: Poljska, Italija, Srbija, Brazilija, Nizozemska, Francija, ZDA in Iran

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!