Sijajni Slovenci med osem najboljših na svetu

Odbojka 3. Sep 202219:26 1 komentar
Slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na četrti tekmi svetovnega prvenstva v Sloveniji in na Poljskem vpisala še tretjo zmago. V vnovič razprodani dvorani Stožice je bila še drugič s 3:1 (18, 19, -21, 22) boljša od Nemčije in se prvič v zgodovini uvrstila v četrtfinale.

V Stožicah smo še drugič v manj kot tednu spremljali dvoboj slovenskih in nemških odbojkarjev. A če se je torkov, ki ga je Slovenija dobila brez izgubljenega niza, odvil še pod okriljem skupinskega dela šampionata, je bilo v drugo na kocki precej več. S pričetkom izločilnih bojev prostora za napake ni bilo več, saj je morebiten poraz že pomenil slovo od tekmovanja.

Neuspeh bi pomenil ogromno razočaranje predvsem za gostitelje, ki so v dvoboj vstopili v vlogi nespornih favoritov, dobre predstave na zadnjih dveh tekmah pa so še dvignile tako njihovo samozavest kot apetite.

Foto: FIVB

Selektor slovenske vrste Gheorghe Cretu še enkrat več ni spreminjal zmagovalnega recepta in je na igrišče posla identično zasedbo kot pred štirimi dnevi. Tonček Štern, Jan Kozamernik, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Dejan Vinčić in Jani Kovačič v vlogi prostega igralca so sicer potrebovali nekaj časa, da so ogreli svoje dlani. Ob slabšem sprejemu na uvodu začetnega niza so Nemci povedli s 5:2, a so jih Slovenci pri sedmi točki že ujeli, po dobro izvedenem napadu le nekaj minut pozneje pa prvič povedli (10:9).

Tedaj so gosti začeli vse bolj grešiti, kar so slovenski odbojkarji uspešno kaznovali. Nanizali so štiri zaporedne točke, na noge dvignili znova sijajne navijače in hkrati navduši tudi svojega selektorja, ki je od navdušenja zakrili proti tribunam. Slovenija je v končnico vstopila ob vodstvu z 18:12, niz pa dobila s plus sedem. Prednost bi bila lahko še precej višja, saj je izkoristila šele svojo četrto zaključno žogo.

Vrhunci prvega niza:

Nemoč Nemcev smo lahko spremljali tudi v drugem nizu. Enakovredno so se lahko s tekmecem kosali le do tretje točke, nato pa lep čas lovili zaostanek treh točk. Ko je z dvema zaporednima  asoma Čebulj povišal na 17:12, pa je že postalo jasno, da gosti tudi v drugem nizu niso dorasli za razred boljšim Slovencem, ki so bili boljši s 25:19.

Vrhunci drugega niza:

Po še enem skoraj brezhibno odigranem nizu slovenskih odbojkarjev se je zdelo, da ti skoraj ne morejo narediti napake, a hkrati je bilo jasno, da na tako visoki ravni celotne tekme le ne morejo odigrati. Črne minute so se jim pritajile že na uvodu naslednjega niza, kar so Nemci, ki jim je voda že močno tekla v grlo, izkoristili in prišli do prednosti štirih točk.

Cretuju tedaj ni preostalo drugega, kot da zahteva “time out” in predrami svoje igralce, kar mu je naposled tudi uspelo, saj je Slovenija znova zaigrala bolje in izid poravnala pri 11:11. V ogorčenem boju za vsako točko sta se obe strani v nadaljevanju večkrat izmenjali v vodstvu, ne ena in ne druga pa si ni uspela priirgati otiplivejše prednosti. A v končnici so se v igro evropskih podprvakov, ki so za nameček popustili tudi pri sprejemu, znova prikradle napake in Nemci so se lahko veselili prvega osvojenega niza.

Vrhunci tretjega niza:

Ker Slovenci nikakor niso ujeli ritma, ki jih je krasil v prvih dveh nizih, je Cretu že v tretjem v igro poslal Gregorja Ropreta, v četrtem pa še mladega Roka Možiča. Poteza 54-letnega strokovnjaka se je izkazala za zadetek v polno, saj je njegova ekipa zaostanek s 4:6 spremenila v vodstvo z 10:7.

V Stožicah je znova završalo od navdušenja, ki se je z naraščanjem prednosti Slovencev le še stopnjevalo. Ob še izdatnejši navijaški podpori so domači odbojkarji znova dobili veter v jadra, a žilavi Nemci se niso predali. V izdihljajih niza so se približali le na točko (22:23), a so Slovenci ostali dovolj zbrani, da so tekmo uspešno pripeljali do konca in se razveselili zgodovinske prve uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Vrhunci četrtega niza:

Slovenci se bodo v sredo, 7. 9. v četrtfinalu v Ljubljani merili z zmagovalcem dvoboja med Nizozemsko in Ukrajino, ki bo na sporedu v ponedeljek.

Slovenija – Nemčija 3:1 (16, 22, 17)

Dvorana Stožice, gledalcev 11.000, sodnika: Gerothodoros (Grčija), Simonović (Švica).

Slovenija: T. Štern 16, Pajenk 5, Kozamernik 5, Gasparini, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 19, Možič 2, selektor: Cretu.

Nemčija: Fromm, Schott 3, Reichert 2, Sossenheimer, Zenger, Kampa 1, Karlitzek 14, Zimmermann 1, Krage 5, Weber 17, Krick 13, Brand, Maase 2, Günthör, selektor: Winiarski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje