Pohvalne besede Gianija pred vnovičnem snidenjem s Slovenci

Odbojka 27. Avg 202218:00
Andrea Giani je pred meseci v Ljubljani gostoval kot selektor francoske izbrane vrste, zdaj pa prihaja v logi trenerja Modene. Foto: FIVB

Nedeljska tekma proti Francij bo za slovenske odbojkarje zagotovo ena najtežjih na letošnjem svetovnem prvenstvu. A dvoboj bo imel tudi močno nostalgično noto, saj olimpijske prvake vodi nekdanji selektor Slovenije Andrea Giani.

Ko je govora o glavnih favoritih za najžlahtnejše odličje na letošnjem svetovnem prvenstvu, ni prav nobenega dvoma, da se mednje uvrščajo tudi odbojkarji Francije. Aktualni olimpijski prvaki so v Ljubljano prišli na krilih zmage v letošnji ligi narodov, ki so jo osvojili s pomočjo starega znanca slovenske odbojke Andree Gianija.

Simpatični Italijan je selektorski položaj francoske vrste zasedel letos, pred tem pa štiri leta vodil Nemce, s katerimi se je leta 2017 veselil naziva evropskih podprvakov. Dosežek, ki mu je le dve leti pred tem uspel tudi na klopi Slovenije, ki je tedaj začela pisati uspešno zgodbo, ki traja še danes.

Splet nenavadnih naključij je sicer poskrbel, da so se v skupinskem delu tokratnega šampionata ob Kamerunu v isti skupini znašle tako Francija kot Nemčija in gostiteljica Slovenija. “Kar nekoliko nenavadno je, da sta nasprotnici moji nekdanji reprezentanci,” je po uvodni zmagi proti Nemcem, ki so jo Francozi dobili brez izgubljenega niza, priznal tudi Giani.

Foto: CEV

“Sem zadovoljen. Ker je šlo za prvo tekmo na prvenstvu, je bilo še toliko težje, saj moraš ujeti ritem. Drugi in tretji niz sta bila zelo izenačena, še posebej drugi, ko smo nadoknadili zaostanek petih točk. Veseli me prikazana kakovost,” je dejal odbojkarski trener, a poudaril, da prav veliko časa za proslavljanje uspeha nimajo, saj morajo svoje misli hitro preusmeriti na derbi s Slovenci.

“Imamo dan počitka, ki ga bomo izkoristila za pripravo. Stožice so fantastične, zato upam, da bodo tribune na tekmi polne. To bo zelo zahteven obračun, saj Slovenija igra dobro odbojko. Veseli me, da je tako pa tudi, da se je Nemčija uvrstila na prvenstvo,” je v novinarske mikrofone razlagal 52-letnik, v nadaljevanju pa namenil še nekaj pohval na račun svojih nekdanjih varovancev.

“Jedro je ostalo isto, a zdaj imajo v ekipi Roka Možiča, ki je odličen odbojkar. Tudi ostali so lahko v veliko pomoč. Gre za dobre igralce in skupino velikih borcev,” je poudaril sogovornik, precej bolj zadržan pa bil, ko smo ga povprašali, kdo ima jutri večje možnosti za uspeh. “50:50,” je bil diplomatski odbojkarski strokovnjak.