Utišali kritike in vsem pokazali, da niso le naključje

Odbojka 13. Sep 202215:30 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Po nepričakovanem slabšem začetku sezone, ko jim ni šlo v Ligi narodov, je slovenska odbojkarska reprezentanca v nadaljevanju poletja z novim trenerjem pokazala, da so še vedno v samem vrhu odbojkarske igre. Na svetovnem prvenstvu so se borili za odličje, na koncu pa zasedli izjemno četrto mesto.

Po fantastičnih predstavah v Stožicah se v Katovic sicer ni izšlo po njenih željah in pričakovanjih. Po dveh porazih proti velikanoma odbojke Italiji in Braziliji so Slovenci zasedli nehvaležno četrto mesto in ostali brez odličja.

“Zagotovo je nekaj grenkega priokusa, saj smo si vsi želeli nadeti nekaj okrog vratu. Po drugi strani pa moramo potegniti debelo črto pod to prvenstvo in se nekako zavedati, kaj nam je na svetovni ravni ponovno uspelo,” je po koncu svetovnega prvenstva povedal prvi igralec slovenske reprezentance Klemen Čebulj.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Brazilijo:

Brazilci preprečili slovensko kolajno

Slovenci so v soboto najprej morali priznati premoč kasnejšim zmagovalcem Italijanom, v tekmi za bron pa so bili od njih močnejši tudi Brazilci.

“Lahko smo razočarani, da nam proti Italiji ni uspelo pokazati vsega, da se nismo sestavili in zaigrali, kot smo bili navajeni na prejšnjih tekmah. Mislim, da je bilo proti Brazilcem bolje, tudi, če smo se ustavili, padli v krizo, nismo sklonili glave in pustili, da nas Brazilci nadigrajo. Bili so padci, a borili smo se držati stik z njimi, na koncu je bilo to dovolj za osvojen niz,” pove Čebulj in s prstom pokaže na brazilski servis, ki je bil na izmeno visokem nivoju.

Foto: FIVB

Niso bili kos brazilskim granatam

“Brazilci so blesteli na servisu. Naredili so le osem napak in vknjižili osem asov. Gre za fantastično statistiko. Ko nekdo pritiska s servisom, se žoga oddalji od mreže in je toliko težje napadati, po drugi strani pa je zanje lažje igrati obrambo in sestavljati blok.”

Le kaj bi bilo, če bi se igralo v Stožicah?

Nikoli ne bomo vedeli, kaj bi bilo, če bi se prvenstvo nadaljevalo v Stožicah, kjer so bili slovenski odbojkarji znova sprejeti kot leta 2019, morda še bolj. Že za same gledalce je bilo prelepo, za igralce pa še toliko bolj.

Foto: Aleš Fevžer

“Verjetno bi bilo drugače, ampak tukaj so Katovice in ne Stožice. Nismo izkoristili ponujenega. Imeli smo fantastično svetovno prvenstvo doma v Stožicah, kdo si je še pred meseci mislil, da bo Slovenija gostila svetovno prvenstvo, da bomo spet imeli možnost igrati pred nabito polnimi Stožicami. Pred tako fantastičnimi navijači, kot so naši. Vsem bi se še enkrat zahvalil za spodbudo, res ste nam zelo pomagali,” po koncu ni pozabil niti na slovenske navijače, ki so se v zares lepem številu zbrali tudi na Poljskem.

Kritiki le tisti, ki se nikoli niso ukvarjali s športom

Za konec pogovora se je dotaknil še celotne reprezentančne sezone. Fantje so bili na začetku deležni tudi kritik. Niti ne kritik, a po bledih predstavah v Ligi narodov so jim ljubitelji tega športa očitali, da v ekipi ni več energije in smeha, ki so ga bili navajeni gledati. Morda ga res ni bilo, a po menjavi selektorja se je vse spremenilo. Romun Gheorghe Cretu je v oči fantov vrnil ogenj, na igrišču pa so ponovno zablesteli in združili Slovenijo.

Foto: FIVB

“Kritike so bile s strani oseb, ki niso nikoli igrali odbojke, ne samo to, niti s športom se niso ukvarjali. Slišal sem, da so kritike bile, a sami se s temi nismo obremenjevali, tega ne beremo in se zanje ne zmenimo. Še enkrat bom poudaril, da je Odbojkarska zveza naredila super potezo, ko je zamenjala trenerja, vrnil nam je ogenj v oči. Resnično upam, da ostane naš selektor in da gremo po skupni poti od olimpijskih iger v Parizu,” je še sklenil prvi mož slovenske izbrane vrste. Dosegel je kar 114 točk točk ter bil po učinkovitosti drugi najboljši na celotnem turnirju. Več točke je dosegel le brazilski zvezdnik Yoandy Leal.

Ostajajo del vrha vseh vrhov

Slovenski odbojkarji so kljub slabšim obetom na začetku poletja ponovno pokazali, da so v tem športu vrha vseh vrhov. Od leta 2015 naprej, ko se je začela odbojkarska pravljica, so bili Slovenci trikrat srebrni na evropskem prvenstvu, zmagali so Evropsko ligo, dobili Challenger, ki je končno popeljal v Ligo narodov. Tam so v prvi sezoni navdušili in osvojili četrto mesto, četrti pa so bili tudi na pravkar minulem svetovnem prvenstvu. Gre za dosežke, s katerimi se v zadnjih letih ne more primerjati noben slovenski športni kolektiv v igri z žogo.