Ash Barty za prvi ‘party’ po letu 1980, Pliškova za bonbone

Grand Slam 10. Jul 20217:57 > 11:10 0 komentarjev
Ashleigh Barty
Foto: Guliverimages

Avstralija v ženski konkurenci posameznic na travnatem turnirju velike četverice čaka na zmago že debelih 41 let. Takrat je Evonne Goolagong Cawley s 6-1 in 7-6 ugnala Američanko Chris Evert.

Danes bo njen dosežek skušala ponoviti prva igralka sveta, Ashleigh Barty, ki ji v finalu nasproti stoji Čehinja Karolina Pliškova. Na svoj način bo to tudi taktična bitka na daljavo med obema trenerjema, Craigom Tyzzerjem (Barty) in Sascho Bajinom (Pliškova).

Čehinje so imele v moderni dobi tenisa na “sveti travi” prav toliko uspeha, kot Avstralke. Prva je za samostojno Češko v Wimbledonu slavila, sedaj že pokojna, Jana Novotna leta 1998, kasneje je zlati krožnik za zmago v All England Clubu dvignila še Petra Kvitova (2011 in 2014).

Za Avstralijo je Goolagongova (še pred poroko) zmago odnesla leta 1971, leto pred tem je status velesile v belem športu potrdila Margaret Court.

Dejstvo je, da je nekoliko večje breme na plečih Pliškove, saj je bila za razliko od svoje današnje tekmice v edinem dosedanjem finalu Slama poražena.

Pred petimi leti ji je na OP Združenih držav uspeh kariere preprečila Angelique Kerber, je pa ob trenutni širini vrha ženskega tenisa tudi veliko vprašanje, kdaj se ji bo spet ponudila priložnost za naskok na tako želen naslov s turnirjev velike četverice.

Čehinjo z močnim začetnim udarcem in nevarnim forehandom težko postavimo v vlogo favoritinje. Bartyeva je, kot se zdi, težji del naloge opravila že v polfinalu, ko je izgubila le pet točk, potem ko je zadela prvi servis, imela 22 winnerjev več, kot pa nevsiljenih napak, tudi sicer pa ima na tem turnirju več kot tričetrtinsko realizacijo po zadetem prvem servisu (77 %).

Prav to bo danes eden izmed argumentov v prid Pliškove, saj ima Čehinja zadnji statistični parameter navit celo na 81 %, tudi realizacija na drugi servis je denimo višja, kot pri Bartyevi (52 %).

V medsebojnih srečanjih Bartyeva vodi s 5 proti 2, zanimivo, prvi dve tekmi v tem duelu sta bili odigrani prav na travi. Leta 2012 je v polfinalu ITF turnirja v Nottinghamu tesno (2:6, 6:3, 7:6) slavila Avstralka, štiri leta kasneje je v istem kraju na WTA turnirju Pliškova četrtfinale dobila po dveh podaljšanih igrah.

Kot je tekom turnirja povedal že njen trener Bajin, ima Pliškova dva različna obraza. Na igrišču deluje umirjena in smrtno resna, v zasebnem življenju pa se ves čas šali, o čemer priča tudi spodnji video, ko med drugi prizna, da se je v vrtcu “polulala” v hlače ter da obožuje gumijaste bonbone in (kot praktično vsi Čehi) pivo!

Bartyeva je precej bolj umirjena in za zvezdnico svetovnega kova izjemno skromna. Sicer to večina ljubiteljev tenisa že ve, a ne škodi, če še enkrat povemo: Ash je dobršen del svoje kariere trenirala tudi kriket, zelo dobro od rok pa ji gre tudi golf in je lani doma osvojila enega izmed amaterskih turnirjev.

O taktiki bi lahko razpredali na dolgo in na široko, bistvenega pomena pa bo po mojem mnenju to: vse je odvisno od tega, kako uspešna bo Pliškova v prvih dveh, morda treh, udarcih. Če ji uspe posel (beri: Bartyevo spraviti v gibanje) opraviti do takrat – tako na servis kot return – bo na dobri poti proti največji zmagi v svoji karieri.

V nasprotnem primeru jo lahko Bartyeva gladko “preigra”, saj ima precej več potrpljenja za daljše izmenjave, jo na primer povabi na mrežo ter potem točko zaključi z natančno merjenim lob udarcem.

Srečanje, ki si ga boste lahko ob 15. uri ogledali na Sportklubu 1, sodi Britanec, James Keothavong. Na stavnicah je močna favoritinja za zmago Bartyeva, ki bi se v primeru uspeha še utrdila na prvem mestu lestvice WTA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!