Nadal, Federer in Đoković v boju za teniški prestol

ATP 19. Sep 201813:14 > 13:15
Stacy Revere/Getty Images

Konec teniške sezone bo znova postregel z bitko za vrh lestvice ATP. Za prestol se bodo kot v starih časih borili Rafael Nadal, Roger Federer in Novak Đoković.

Trenutno je na prvem mestu Španec, ki ima na svojem računu 8.760 točk, drugi je Švicar s 6.900 in tretji Srb s 6.445 točkami.

Če upoštevamo, da je Đoković drugi del lanske sezone izpustil zaradi poškodbe, ugotovim, da Srb do konca leta ne brani “ničesar”. Za preostala velemojstra to ne moremo trditi. Federer do konca leta ne more osvojiti veliko novih točk, težave pa bo imel tudi Nadal, ki je že razkril, da bo zaradi težav s kolenom izpustil turnirja v Peking in Šanghaju.

Nadal do konca leta brani:

Naslov v Pekingu – 500 točk 
Četrtfinale v Parizu – 180 točk
Finale v Šanghaju – 600 točk
Skupaj: 1.280 točk 

Federer do konca leta brani:

Naslov v Šanghaju – 1.000 točk 
Naslov v Baslu – 500 točk
Polfinale na zaključnem Mastersu – 600 točk
Skupaj: 2.100 točk

Oba lahko nove točke osvojita v Parizu, na preostalih turnirjih pa jih bosta skušala čimveč ubraniti.

Julian Finney, Getty Images

Na lestvici letošnje sezone je Nadal prvi s 7.480 točkami, drugi je Đoković, ki jih je osvojil 6.445, tretji Del Potro (4.910.) in četrti Federer (4.800).

Nadal je poškodbo kolena staknil na zadnjem grand slamu sezone v New Yorku, ko je predal polfinalni obračun z Del Potrom, v karavano pa naj bi se vrnil na turnirju v Parizu. Če upoštevamo preteklost, Nadal v zadnjem delu sezone nikdar ni blestel, naslov na zaključnem Mastersu pa je ena izmed redkih manjkajočih lovorik v Špančevih vitrinah.

Đoković in Federer sta v zadnjem delu sezone povsem drugače razpoložena kot Španec. Švicar je letos znova izpustil sezono na pesku, kar ga je seveda oddaljilo od boja za 1. mesto, Novak pa se je vanj vključil po slavju v Wimbledonu, Cincinnatiju in na US Opnu.

Julian Finney/Getty Images