Zakaj Novak Đoković med premori uživa datlje?

ATP 1. Nov 20161:27 > 1:30
Clive Brunskill, Getty Images

Med posameznimi igrami, zlasti tistimi napornimi, prvi igralec sveta pogosto uživa datlje.

Igor Četojević, zdravnik, ki je z “Noletom” sodeloval leta 2011, ko je ta postal številka 1, je v članku za Sportifico pojasnil, zakaj ima Srb takšno navado uživanja mediteranskega sadeža.

Sladkorji so ogromna težava, saj večinoma v telo vnašamo enostavne sladkorje (saharoza, fruktoza, glukoza), ki imajo za naše celice učinek bombe. Pogojno rečeno seveda, saj vas ti sladkorji hitro zdramijo, a njihov učinek hitro popusti – nekaj minut vam pomagajo, sladkorni impulz se dvigne na vrhunec, potem pa naglo pade. Pri športnikih do tega pogosto pride takrat, ko rečejo, da imajo težke noge,” piše Četojević in dodaja:

Sladkor bi morali ljudje dobiti iz sadja – tu gre za sestavljene sladkorje. Zato Novak Đoković grizlja datlje. Rekel sem mu: ‘Potrebuješ energijo, ki se v telesu med dvobojem sprošča počasi in enakomerno. Sestavljeni sladkorji te dramijo postopoma in raven energije vzdržujejo. Poleg datljev priporočam tudi rozine, fige in suhe marelice.”

Privatna arhiva

Četojević je znan po tem, da je rešil Novakove zdravstvene težave, povezane z vnosom glutena. Đoković sicer nima celiakije, a trpi intoleranco na omenjeno zahrbtno beljakovino.

Najpogostejša napaka v zahodnem svetu je preveliki vnos sladkorja, ogljikovih hidratov (prigrizkov, pic, kruha in glutena nasploh) ter mlečnih izdelkov. Vsak četrti ali peti pacient, ki me obišče, trpi določeno občutljivost ali alergijo na eno od teh naštetih komponent prehrane. Nisem nasprotnik glutena, pic, žitaric, mleka, toda enostavno v naši kulturi uživamo preveč tega. Ko nečesa zaužiješ preveč, se sistem tega zasiti in telo nima časa, da pravočasno okreva,” pravi nekdanji “Noletov” zdravnik.

Četojević poudarja, da ni važno le to, kaj športniki jedo, temveč tudi kako uživajo hrano. “V tej nori dobi ima malokdo priložnost jesti normalno – vse je neko hitenje, hrano uživamo kot ptica med letom. Ves čas mislimo na delo, čustveno smo bogve kje, duša je nemirna, kar je velik napor za naše telo. No, potem pa na zalogo vsega tega stresa hrano vase mečemo kot odpadke v smetnjak in od organizma pričakujemo, da jo bo dobro predelal. Ko je telo pod stresom, ni pripravljeno na obrok, temveč na boj.”

Đoković bo na turnirju v Parizu v sredo odigral svoj prvi dvoboj. V drugem krogu ga čaka Luksemburžan, Gilles Müller.