Lendl: Federer je najboljši tenisač odprte dobe

ATP 9. Apr 201913:35 > 13:36
Julian Finney, Getty Images

Legendarni Ivan Lendl je prepričan, da je Roger Federer najboljši igralec v moderni zgodovini tenisa.

Lendl je razkril, da je bil njegov nekdanji varovanec Andy Murray pod izjemnim pritiskom javnost, ki je zahtevala zmago v Wimbledonu. Britanec je leta 2012 v finalu izgubil proti Rogerju Federerju, naslednjo leto pa vendarle zadovoljil britanske navijače in postal prvi “domačin” po Fredu Perryju, ki je slavil na sveti travi.

Ko so se spomnili, da na britansko zmago v Wimbledonu čakajo že 77 let, me je zabolela glava. Andyju sem rekel, da naj ničesar ne bere, ne gleda televizije in se izolira od sveta. Po porazu leta 2012 sem mu rekel, da je igral vrhunsko, a je bil pod prevelikim pritiskom. Prepričan sem bil, da mu bo prav ta pritisk v prihodnosti pomagal. Nato je v Londonu osvojil olimpijsko zlato, slavil na US Opnu in naslednje leto še v Wimbledonu,” razkriva Lendl.

Na vprašanje o tem, kdo je najboljši tenisač vseh časov, je osemkratni zmagovalec na turnirjih za grand slam odgovoril: “Dolgo že razmišljam o tem, a še nimam povsem jasnega odgovora. Pred Wimbledonom 1968 je to vsekakor Rod Laver, nato pa naziv pripada Rogerju Federerju. Govorimo o dveh povsem različnih obdobjih, ki jih ne moremo primerjati.

Ivan Lendl trenutno skrbi za razvoj Alexandra Zvereva, ki ima veliko težav na grand slamih. Mladi Nemec na turnirjih največje četverice še nikoli ni prišel dlje kot do četrtfinala.