Nadal: Več turnirjev na betonu je "smrt" za telo

ATP 29. Mar 201716:23 > 16:52
Al Bello, Getty Images Sport

Španski tenisač Rafael Nadal meni, da bi bilo več turnirjev na betonski podlagi slaba odločitev moške teniške organizacije ATP, saj je igranje na trdi podlagi za telo bolj naporno.

Matthew Stockman, Getty Images Sport

Odločitev organizatorjev turnirjev v Rio de Janeiru in Buenos Airesu, da leta 2019 tekmovanji potekata na trdi podlagi, je izzvalo številna deljena mnenja. “Kralj peska” Rafael Nadal meni, da je manjše število turnirjev na peščeni podlagi za ATP turnejo slabo.

Če obstaja 80 odstotkov turnirjev s trdo podlago, je logično, da so vrhunski igralci specialisti za igranje na betonu. Pred časom ni bilo tako, bilo je kar precej igralcev, ki so dobro igrali na pesku. Toda, če si je ATP tako zamislil ta šport, potem pa naj bo,” je povedal Španec, ki je v dosedanjem poteku kariere osvojil 49 turnirjev na pesku.

Michael Dodge/Getty Images

Španec še zmeraj ni povsem pomirjen z dejstvom, da zaključni turnir sezone poteka na trdi podlagi: “Ni mi jasno, da zaključni Masters turnir vedno igramo samo na trdi podlagi, če sem si pa recimo nastop tam priboril z odličnimi igrami na ostalih podlagah. Menim, da to ni pravično, poleg tega pa je trda podlaga za zdravje športnikov vse prej kot prijazna.”

Zaradi številnih poškodb, ki jih je imel med svojo kariero, je bil Rafa prisiljen število odigranih tekem v letu kar krepko zmanjšati.

Chris Hyde, Getty Images Sport

Tako na primer ne bo nastopil v Davisovem pokalu, ko se bo Španija med 7. in 9. aprilom v Beogradu merila s Srbijo. “Nemogoče si je zamisliti, da bi igral tam. Ta drastična sprememba bi pomenila strup za moja kolena. Moram se postopoma prilagoditi na nove pogoje in se ustrezno pripraviti na peščeni del sezone. Rad sem z ekipo, toda saj vsi vedo, koliko težav imam s poškodbami in zato se jim moram na vsak način izogniti,” je zaključil Nadal.

Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za Grand Slam trenutno nastopa v Miamiju, kjer ga ob 3. uri po našem času čaka četrtfinalni obračun z Jackom Sockom. Srečanje si boste v prenosu lahko ogledali tudi na televiziji Sportklub.