Kljub veliki senzaciji slovenska četa rang nižje

ATP 3. Feb 20249:55 > 10:15 0 komentarjev
Dominko na srečanju proti nastniku Yi Zhouju; FOTO: Teniška zveza Kitajske

Slovenija je bila na srečanju Davisovega pokala proti Kitajski v Gwangzhouju vse do zadnjega dvoboja krepko v igri za zmago. Potem ko je dvojec Matic Križnik/Sebastian Dominko ugnal navezo Yunchaokete Bu/Zhizhen Zhang, je namreč sledila še senzacionalna zmaga Dominka nad najboljšim Kitajcem Zhangom. V odločilni peti "deski" je Križnik nato po treh nizih izgubil z vrstnikom Zhoujem in tako se Slovenija žal seli v četrti rang Davisovega pokala, ki poteka na regijski ravni. Naslednji nasprotnik čete Grege Žemlje septembra bo evropska reprezentanca.

Azijsko popoldne se je za slovensko reprezentanco začelo sanjsko! Štajersko-ljubljanska naveza Dominko/Križnik je v konkurenci parov kitajska nasprotnika porazila z izidom 6:3, 6:4. Osemnajstletni Križnik in dve leti starejši Dominko sta se izkazala, slavila po le dobri uri, izstrelila 7 asov in oddala le pet točk po zadetem prvem servisu.

Nasprotnikoma sta po enkrat odvzela servis v vsakem nizu ter ubranila vse tri “brejk” žogice.

Največji skalp v življenju

Že to je bilo majhno presenečenje, a sledilo je še nekaj veliko večjega. Občinstvo v razvojni četrti mednarodne teniške šole v Guangzhouju je bilo priča klasični Davis Cup senzaciji.

FOTO: Teniška zveza Kitajske

Sebastian Dominko, ki trenutno ne igra profesionalnih turnirjev, temveč izkušnje pridobiva na univerzi Notre Dame in je na ATP lestvici uvrščen šele na 1107. mesto, je s 6:3 in 6:4 premagal Zhizhen Zhanga.

Slovenija na Kitajskem igra brez najboljšega igralca Bora Artnaka, ki žal ni dobil vizuma za pot na Kitajsko. Zalomilo se je v ZDA, kjer je na veleposlaništvu ljudske republike Kitajske želel pridobiti “vstopnico” za pot v Azijo, a so tam tedaj ravno potekali protesti, zato je ostal onkraj Atlantika. Artnak trenutno poleg igranja profesionalnih turnirjev nastopa tudi za moštvo Arizona State Sun Devils.

Igralca, ki je lani osvojil azijske igre, na madridskem mastersu igral četrtfinale, pa potem še polfinale Hamburga in se posledično prebil celo do 50. mesta na ATP listi, je Štajerec premagal po točno eni uri.

Zmanjkalo moči

20-letni velikan (Dominko meri 203 cm) je “nastreljal” 14 asov, dvakrat vzel servis in obranil obe “brejk” priložnosti ter se razveselil največjega skalpa v svojem življenju.

Sebastian Dominko; FOTO: Teniška zveza Kitajske

Za konec je sledila še odločilna peta tekma, najstniški obračun dveh 18-letnikov, Križnika proti Yi Zhouju.

Prvi niz je šel v korist Ljubljančana (7:5), ki je po 45 minutah Slovenijo popeljal na prag raja, a je nasprotnik, ki je bil lani 3. najbolje uvrščeni mladinec na lestvici Mednarodne teniške zveze nato žal prevzel vajeti v svoje roke.

Drugi niz je po le nekaj več kot pol ure igre dobil s tremi odvzetimi servisi (1:6), nato pa v odločilnem pobegnil s 3:2 in zalogo odvzetega servisa ter prednost zadržal do konca niza.

Kitajska – Slovenija 3:2

Zhizhen Zhang – Matic Križnik 6:0, 6:2
Yi Zhou
 – Sebastian Dominko 7:5, 6:7 (3), 6:3
Križnik/Dominko
– Zhang/Bu 6:3, 6:4
Sebastian Dominko
– Zhizhen Zhang 6:3, 6:4
Yi Zhuo
– Matic Križnik  5:7, 6:1, 6:3

Oslabljena Slovenija bo tako poleti primorana igrati v četrto-razrednem rangu reprezentančnega tekmovanja, kjer ji družbo delajo Azerbajdžan, Kosovo, Severna Makedonija in Črna gora. Kraj turnirja in natančen datum bosta znana naknadno, bo pa četica Grege Žemlje dodeljena v eno izmed dveh skupin. Če tam potem doseže prvo mesto, napreduje nazaj v II. svetovno skupino Davisovega pokala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!