Kdo je Balkanec, ki v Kaliforniji prvi izziva Đokovića?

ATP 9. Mar 202413:00 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Novak Đoković se bo na začetku misije Indian Wells meril proti Aleksandru Vukiću. Avstralec je le po okolju, kjer je odraščal, a teniški igralec iz Sydneyja ima balkanske korenine. Oče Rade je doma iz Črne gore, mati Ljiljana pa prihaja iz Sarajeva.

Družina Vukić je v turbulentnih časih, ko je Aleksander štel komaj dobro leto, iz Sarajeva pobegnila pred vojno vihro in si nov dom našla v Avstraliji.

Oče Rade oziroma “Rad” je doma s Kolašina, kamor je prvi tekmec Novaka Đokovića na letošnjem Indian Wellsu v preteklosti že odšel na smučanje. “Bilo je mrzlo, do 23 stopinj pod ničlo, a ponoči je res lepo. Oče mi zmeraj utruja s tem, da je hodil v šolo skupaj s stricem Miloša Raonića. Sicer pa bi si želel biti še nekoliko bolj povezan z ljudmi iz regije, na Balkanu sem bil le štirikrat,” svoje korenine razkriva 27-letni avtsajder.

Po poškodbi še močnejši

Logično se od vseh članov velike trojice Vukić zgleduje po Noletu. “Predvsem zato, ker je psihološko najboljše pripravljen, zato pa ga tudi veliko ljudi ne mara.

Đoković je v karieri igral proti 305 različnim tekmecem. Le proti 11 ima negativno bilanco.

Vukić je julija predlani zaradi težav s komolcem doma razmišljal, da tenis pošlje v ‘tri krasne’ in se posveti ekonomskemu udejstvovanju. A nepopustljivost rojakov Jamesa Duckwortha in Jasona Kublerja, ki sta imela kronične poškodbe, pa se vseeno kontinuirano vračala na turnejo, mu je vlila zadostno motivacijo.

FOTO: Profimedia

Lani je uprizoril meteorski vzpon, igral za naslov na ATP turnirju v Atlanti in osmini finala na mastersu v Kanadi, kar ga je popeljalo vse do 48. mesta na svetu.

Spoznal bo, zakaj tak “halo”

Nekdanji član univerze Illinois, od koder je “ukradel” svojega trenerja Brada Dancerja, je o Đokoviću pred tekmo kariere povedal naslednje: “Vedno sem bil preveč sramežljiv, da pristopim k njemu in ostalo je le pri tem, da ga pozdravim. Na seznamu želja je bil trening z njim, zdaj bom dobil še nekaj boljšega!”

Srba je vedno občudoval, zdaj se je zalotil, da zaradi spleta okoliščin tega ne more početi. “Prvič sem njegov tenis gledal in zraven analiziral. Kam udarja na pomembnih točkah? Kaj bo storil zdaj? Čuden občutek. Je pa za vsakega igralca izziv, da pride proti njemu z željo po zmagi in ne le, da se pride ‘pofočkat’. Zanimivo bo še v živo videti, zakaj se okoli njega dviga toliko prahu,” dodaja Vukić.

Velik ljubitelj Arsenala se v zadnjem času veliko posveča tudi spletnemu igranju šaha. Proti Novaku kaj prida nima za izgubiti in čeprav bo nocoj zelo verjetno prej “padel njegov kralj”, bo imel “Vuki” vsaj super zgodbo za vnučke.

“Take tekme se ti v spomin vtisnejo za celo življenje. Upam, da se izkažem in ga vsaj delno izzovem,” zaključuje Vukić. Če uprizori senzacijo, bi bila to največja zmaga njegove kariere in sploh prva proti igralcu elitne deseterice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!