Vrnitev Francozinje s sadističnim očetom

Tenis 9. Mar 20249:00 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Ta teden se je na teniško turnejo s turnirjem v Italiji vrnila pozabljena francoska igralka Aravane Rezai. Tekmovalka iranskih korenin ima temačno preteklost, saj je njeno kariero močno zaznamoval kontroverzni oče Arsalan. S svojim sadističnim obnašanjem ji ni prizanašal, s čimer si je pridobil več sovražnikov kot prijateljev.

Kaj imajo skupnega Mary Pierce, Jelena Dokić, Mirjana Lučić, Bernard Tomić in Jennifer Capriati?

Vsi so imeli obupne starše. Sicer so se njihovi očetje maksimalno trudili za končen uspeh, a pri tem izdatno prekoračili mejo zdravega okusa. V to skupino lahko mirno vključimo tudi Arsalana Rezaija, iransko-francoskega grobjana, ki je svojo hčer Aravane maltretiral od malih nog.

Za Francijo se je v zlatih časih svoje profesionalne kariere dokopala do 15. mesta na svetovni teniški lestvici, pobrala štiri naslove na turnirjih serije WTA, med drugim tudi Madrid 2010 ter vzela nekaj velikih “skalpov” (med pomembnimi: Marija Šarapova, Venus Williams, Jelena Janković, Caroline Wozniacki, Dinara Safina). Vseeno si upamo staviti, da je dekle, ki bo v četrtek dopolnilo 37 pomladi, večkrat preklelo dan, ko jo je njen oče usmeril v tenis.

Z loparjem po glavi, s čelom v nos

Oče Arsalan ni bil tiste sorte človek, pri katerem bi nesoglasje končali mrki pogledi in psovke. Na svoje nasprotnike se je spravil s pestmi, najbolj znan je incident z očetom Elene Vesnine leta 2006.

Rezai (desno) v družbi svojega starejšega brata Anaucha in očeta Arsalana; FOTO: Guliverimage

Takrat sta se starša, ki sta hkrati opravljala tudi trenersko vlogo deklet, na Roland Garrosu sporekla glede urnika treningov in si skočila v lase. Arsalan je Sergeja Vesnina s čelom udaril v nos, nato zamahnil z loparjem in želel kresniti še očeta Ane Čakvetadze, pri tem pa Aravane za seboj ponesreči zadel v glavo.

Krovna organizacija je kmalu spoznala za kakšno grožnjo ugledu francoskega tenisa gre, zato so tekme Aravane Rezai za vsak primer spremljali varnostniki in policija.

Družina Rezai je bila odkrita podpornica političnega sistema bivšega iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Aravane ga je nekoč tudi obiskala in mu podarila dva loparja.

“Preživljala sem resnično težke trenutke, kariera je terjala veliko žrtvovanja. Spomnim se, kako sem kot otrok morala trenirati tudi v dežju in snegu,” je nekoč potarnala Aravane. Svoj ‘pisker’ je pristavil tudi oče: “Nisem imel dovolj denarja, poleg tega nisem našel igrišč, kjer bi lahko trenirala. Sosedje so me obtožili, da bom s špartansko vzgojo otroka ubil. Toda poglejte jo danes. Živa je, pa tudi srečna!”

Hm, o tem bi se dalo razglabljati …

Sloves doma in širše

Zaradi očetovih metod dela in nesoglasij s kapetanom reprezentance Georgesom Govenom so družini pri Francoski teniški zvezi (FFT) odtegnili sredstva, do katerih so bili sicer upravičeni praktično vsi mladi obetavni igralci/-ke v deželi galskih petelinov. Na črni listi se je kontroverzni Arsalan znašel tudi pri krovni organizaciji ženskega tenisa WTA.

Mrki pogled sadističnega očeta; FOTO: Guliverimage

Tik pred tekmo 1. kroga na OP Avstralije 2011 (poraz proti Barbori Strycovi) je Arsalan spet “zasijal”, bil agresiven do Aravane in grozil njenemu fantu. Tu je črto potegnila tudi mednarodna krovna organizacija ženskega tenisa WTA in neuravnovešenemu gospodu za nedoločen čas prepovedala vstop na vsa svoja tekmovanja.

Aravane v zadnjem desetletju igra le sporadično, ta teden ji je na Siciliji uspel prvi vidnejši rezultat, ko se je v mestecu Solarino po uspešno opravljenih kvalifikacijah uvrstila že v polfinale.

To je sploh njena prva profesionalna uvrstitev med najboljše štiri od leta 2012!

Če je na jugu Italije prisoten zloglasni oče Arsalan, ni znano. Toda če slučajno je, bomo za to najverjetneje že kmalu izvedeli na kakšnih rumenih straneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!