Kitajci vendarle dočakali svojega prvega junaka (VIDEO)

ATP 13. Feb 20239:09
Foto: Profimedia

Na turnirju ATP 250 v Dallasu se je pisala zgodovina. Vu Jibing je postal prvi Kitajec, ki se je veselil zmage na turnirju ATP, že prej pa sploh kot prvi teniški igralec iz te države premagal tekmeca iz prve deseterice. Za to je moral proti Johnu Isnerju 'preživeti' kar 44 asov in štiri zaključne žoge.

Finale teniškega turnirja v Dallasu je ponudil pravo dramo. Vsi trije nizi med domačinom Johnom Isnerjem in Kitajcem Vu Jibingom so se končali šele po podaljšani igri, bolj zadovoljen pa je bil zadnji.

23-letni Vu je zgodovino kitajskega tenisa spisal že z uvrstitvijo v finale, saj še nihče iz te države ni nastopal na zadnji stopnički turnirja turneje ATP. Za to je ugnal Američana Taylorja Fritza s 6:7, 7:5 in 6:4, s čimer je postal sploh prvi Kitajec v zgodovini, ki je ugnal igralca iz elitne deseterice svetovne lestvice.

V odločilnem dejanju pa ga je čakal še en ljubljenec domače publike John Isner. Dvoboj, ki je trajal dve minuti več kot tri ure, so zaznamovale kar tri podaljšane igre. V prvi je bil boljši Američan (4), naslednji dve pa Kitajec (3 in 12). V zadnjem nizu je Vu ubranil kar štiri zaključne žoge tekmeca (prvo že v 12. igri tretjega niza ob izidu 5:6 in 30:40 za Isnerja), na celotnem obračunu pa je moral ‘prestati’ kar 44 asov.

A se mu je na koncu vendarle izšlo.

Zaključna žogica Vuja:

“Danes sem za svojo državo in svoj dom spisal zgodovino. Res sem zelo ponosen nase, rad pa bi se zahvalil svojim navijačem in družini, ki so me podpirali. Brez njih mi to ne bi uspelo,” ni ravnodušen ostal tenisač, ki zaradi številnih poškodb na turneji ni nastopal vse od marca 2019 do januarja 2022. Pred zmago v Dallasu ima za sabo le šest tednov pravega tekmovalnega tenisa.

“Ne gre zgolj za osvojitev lovorike, pač pa za dosego zgodovine. To je velik uspeh za naslednjo generacijo. Sam pa bom nadaljeval, predvsem si želim ostati zdrav in nepoškodovan. Zagotovo novi uspehi še prihajajo,” je dodal.

Že prejšnji teden je Vu postal šele drugi Kitajec, ki se je na svetovni ATP lestvici prebil med najboljšo stoterico, z dallaško zmago pa je ta izid konkretno popravil in je z današnjim dnem že 58. igralec sveta.

John Isner je že pred turnirjem napovedal, da bo za vsak dosežen as doniral 100 dolarjev dobrodelni organizaciji Isner Family Foundation. Skupno jih je dosegel kar 138, torej bodo pomoči potrebni otroci v okolici Dallasa prejeli kar 13.800 dolarjev.

Komentari

Vaš komentar