“Tenis gleda več kot milijarda, od njega živi le 400 ljudi”

ATP 3. Mar 20238:27
Novak Đoković, FOTO: Guliverimage

Novak Đoković je ob nastopu na ATP turnirju serije 500 v Dubaju izpostavil neenakost v svetu najbolj priljubljenega globalnega športa posameznikov.

Srb bo danes v Dubaju igral polfinale z Danilom Medvedjevim (SK2 predvidoma ob 16. uri).

“Na eni izmed novinarskih konferenc ta teden je Đoković kritiziral trenuten sistem, ki si ga sam prizadeva spremeniti. “V športu, ki ga globalno spremlja okoli 1.3 milijarde ljudi, je nezaslišano, da od tenisa živi le kakšnih 400 ali 500 moških in žensk,” je zaskrbljeno dejal “Nole”. S svojim sindikatom (PTPA) se bo še naprej trudil, da bi od belega športa nekaj iztržilo več posameznikov.

“Po svetu je na tisoče športnikov, ki se tekmovalno ukvarjajo s tenisom, pa le dobrih 200 na moški in 200 na ženski strani lahko preživi od denarnih nagrad. Tu sem že vštel tudi tiste, ki se ukvarjajo le z igranjem dvojic. Nihče noče naglas govoriti o tem, pa se moramo zavedati, da je tenis šport številka tri ali štiri, ko gre za svetovno gledanost,” navaja Beograjčan.

Dodal je, da je sistem narobe postavljen, če tenis gleda več kot milijarda ljudi, od njega pa živi le peščica. “Pri PTPA se želimo združevati, radi bi bili glas igralcev in igralk, ki ponavadi ne pridejo do mikrofona ali na naslovnico časopisa. Za nižje rangirane igralce moramo bolje poskrbeti, da bodo vsaj na točki preloma. Če si 200. na svetu v tenisu, si ne moreš privoščiti trenerja, ki bi ves čas potoval s tabo, to pa ni v redu,” je misli strnil Đoković.

Komentari

Vaš komentar