‘Če smo lahko Kitajsko v Velenju, je za april povsem vseeno’

Foto: Sportida

Po veličastni zmagi ženske teniške reprezentance v Velenju nad močno Kitajsko so misli kapetana ekipe Andreja Kraševca že osredotočene na spomladanski izziv, ki potencialno prinaša največji uspeh v zgodovini slovenskega tenisa.

Slovenija bo 14. in 15. aprila gostila reprezentanco Romunije. Ta bo najverjetneje nastopila brez svojega najmočnejšega orožja Simone Halep, ki je padla na dopinškem testu in bi utegnila počivati kar štiri leta, čeprav se bo po pritožbi njena kazen bržkone stanjšala.

V vsakem primeru so naše možnosti za zmago boljše, saj igramo doma. Ne bom se izneveril svoji tradiciji in, tako kot proti Kitajkam, napovedujem v odstotkih 51 proti 49 za nas (smeh),” je dan po zmagi nad Kitajsko s hripavim glasom razlagal kapetan Kraševec.

Dodal je, da Mednarodna teniška zveza za tekme dodatnih kvalifikacij, ki državam zmagovalkam prinašajo novembrski nastop na zaključnem turnirju elitnih 12 reprezentanc sveta, nalaga višje standarde: “Velenje odpade, saj ne zagotavlja želenih zmogljivosti. Za tekmo proti Romuniji bomo morali najti lokacijo, ki omogoča ogled vsaj 1500 gledalcem. Razmišljamo o Ljubljani, a je še prezgodaj.”

Andreja odpade, Tamara pa …

Kapetan je ocenil možnosti za aprilsko sestavo ekipe. Tamare Zidanšek, kljub odsotnosti na zadnjem zboru, nikakor ni prečrtal. “Ah, kje pa! To je projekt, ki smo ga zagnali pred petimi leti in Tamara je bila takrat zraven, še zmeraj močno računam na njo. Problem je z Andrejo Klepač, ker je naša najboljša igralka za dvojice, trenutno pa ima take težave s hrbtom, da bo odsotna vsaj pol leta, morda celo 8 mesecev,” je povedal “Kraši nazionale”.

Slovenska ženska reprezentanca na čelu s kapetanom Kraševcem (levo na fotografiji); Foto: Sportida

Slovenija se je sicer proti Romuniji v (takratnem) Pokalu Federacij že pomerila. Leta 2000 je v sklopu I. Evro-afriške skupine slavila s 3-0, blesteli sta Katarina Srebotnik in Tina Križan.

Junaška postava

Kraševcu so na klopi, poleg ostalih dveh igralk (Pia Lovrič in Živa Falkner), družbo delali še pomočnika kapetana, Daniel Šantl in Blaž Kavčič, člana ekipe Kaje Juvan, Miran Kotnik in Nik Razboršek ter fizioterapevt reprezentance Anže Kunavar.

Do aprila se lahko še marsikaj spremeni, a domač teren je za Slovenijo, že sam po sebi, velik kapital. Z velenjsko Belo dvorano ga je Teniška zveza odlično vnovčila, enako se je minuli teden smejalo Mehičanom, ki so Srbkinje gostili v kraju San Luis Potosi na 1900 metrih nadmorske višine.

Pogled proti tekmecu

Zadnja slovenska prepreka na poti do zaključnega turnirja svetovne 12-erice letošnjo sezono zaključuje (izuzevši Halep) s tremi igralkami med elitno stoterico. Irina Camelia Begu je 34., Sorana Cirstea 38., Ana Bogdan pa 48. igralka sveta, potem pa imajo še pet deklet uvrščenih do 200. mesta na WTA razpredelnici.

Sorana Cirstea; Foto: Guliverimage

V konkurenci parov sta med elitno stoterico dve igralki: Monica Niculescu je 48., Elena-Gabriela Ruse 93. na WTA lestvici. Za preboj na prag elite so varovanke kapetana Horie Tecaua doma v Oradei s 4-0 v zmagah premagale Madžarsko.

“Konec koncev je vseeno, kje igramo. Če smo lahko oslabljeni premagali Kitajsko, ki je prišla k nam v popolni postavi, potem je mogoče čisto vse,” je samozavestno zaključil Kraševec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!