Skrivnosti slovenske zmage nad velesilo

Kolumna 15. Nov 202216:29 0 komentarjev
Sportida

Kolumna teniškega komentatorja Sportkluba in trenerja Petra Pevca.

Pravljica se je napisala v Beli Dvorani v Velenju.

Slovenke so gostile močno favorizirano reprezentanco Kitajske, ki je resda prišla brez najvišje rangirane Shuai Zhang, a vseeno s štirimi igralkami, uvrščenimi med najboljšo stoterico. Gostiteljice so imele “le” Kajo Juvan. Tamara Zidanšek se je na presenečenje vseh odločila dati prednost lastni karieri in odšla lovit WTA točke v Južno Ameriko, kar je pomenilo, da so njene rojakinje nastopila brez – na papirju – najboljše Slovenke med posameznicami. Nov udarec je prišel dober teden pred začetkom dvoboja. Zelo resna poškodba hrbta je vzela tudi najboljšo igralko v dvojicah Andrejo Klepač. Bodimo realni, kdo si je ob tem upal pomisliti, da lahko pade Kitajska?

Toda ekipna tekmovanja imajo v tenisu posebno mesto. Ne le, da ima domača ekipa popolno podporo občinstva, ampak ima možnost izbrati igralno podlago, kar pa je v tenisu lahko odločilni faktor. Tudi to, da igrata med seboj tristota na WTA lestvici in igralka iz elitne trideseterice, je posebnost, ki se lahko pri tenisu zgodi le v pokalu Billie Jean King.

Slovenki selektor Andrej Kraševec je poleg Kaje vpoklical še Nino Potočnik, Pio Lovrič in Živo Falkner. Kitajke so nastopile z izjemno obetavno Qinwen Zheng, ki jo lahko že drugo leto vidimo morda celo med najboljšo deseterico, Xiyu Wang, Yue Yuan in Xinyu Wang, vse ustaljene članice elitne stoterice.

Ko je postalo jasno, kdo so tekmice, je bilo ključno, da jih je gostitelj postavil na podlago, ki jim je najmanj domača. V Aziji so vsi vzgojeni na betonski podlagi, tako da je bil pesek logična in vsem jasna izbira. Ampak pesek v dvorani je drugačen od tistega na zunanjih igriščih. Veliko bolj je zbit, kar pomeni, da se žogica odbija od tal mnogo hitreje kot na zunanjih igriščih. Zato so organizatorji, kot se spodobi za domače igrišče, nasuli ogromno novega peska, s čimer so upočasnili podlago, dodali kakšen slabši odboj in pogoje čim bolj oddaljili od betonske podlage.

Teniški legendi kot talisman za srečo

Ne gre spregledati, da so slovenske punce zimske sezone po večini preigrale v balonih s peščeno podlago. Še več, na igriščih, na katerih je trenirala Juvan, je bilo več slabih odbojev kot dobrih. To je bila torej res prednost pred ostalimi, ki so bile vajene le dobrih igrišč. Že solidno peščeno igrišče se je zanjo zdelo kot igranje na Roland Garrosu. Kitajke pa so, več kot očitno, neuspešno iskale pravi ritem.

Juvan; Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Obvezno gre pohvaliti vse, ki so prišli v Velenje, napolnili tribuno in poskrbeli za fantastično vzdušje. Slovenke so si ga več kot zaslužile. Krasno je bilo med navijači videti tudi doslej najuspešnejši slovenski teniški igralki Mimo Jauševec in Katarino Srebotnik.

Odkljukali smo podlago, odkljukali smo navijače, zato preidimo k tenisu. Kaja Juvan ni nastopala več kot dva meseca, a v Velenju je navdušila. Glede na vse, kar se ji trenutno dogaja – res je pred veliko življenjsko preizkušnjo, lahko sklenemo, da je odigrala najboljše v karieri. Prvi dan je deklasirala Xiyu Wang in poravnala izid na 1:1, drugi dan pa presenetila 25. igralko na svetovni teniški lestvici Qinwen Zheng ter povedla Slovenijo v vodstvo.  Ta nastop bo Kaji ostal za večno v spominu, saj ga je ustvarila pred očmi najbližjih.

Ekipna tekmovanja – poligon za čudeže

Slovenija pa je imela še eno junakinjo – Nino Potočnik. Kdor ni v teniškem svetu, je verjetno niti ne pozna, a gre za zelo dobro igralko. Že vse od mladinskih let. Trenuto se nahaja na 274. mestu svetovne teniške lestvice, je pa z letošnjimi rezultati potrdila, da gre lahko še mnogo višje. V Velenju je navdušila. Že na prvem dvoboju proti močno favorizirani Zheng je bila večji del obračuna enakovredna nasprotnica, a ji je ob zaključku nizov zmanjkalo malo samozavesti. Raven tenisa je bila ustrezna in vsa čast ekipi ter strokovnemu štabu, da so jo uspeli trdno prepričati, da v soboto lahko premaga nasprotnico. V četrtem dvoboju je deklasirala 51. igralko sveta Wang, prišla do največje zmage v karieri in priskrbela Sloveniji eno največjih zmag v pokalu Billie Jean King.

Sportida

Neverjetna zgodba Slovenk, ki bi jo morali bolj glasno opevati in spoštovati. Za nagrado si lahko punce aprila naslednje leto doma proti Romuniji priigrajo celo finale svetovne skupine. Lahko jim uspe.

Ekipna tekmovanja so mesto, kjer se dogajajo “čudeži”, so tekmovanja, kjer ne zastopaš le sebe, temveč celo nacijo in so tekmovanja, kjer je v ospredju ekipa, kar je pri tenisu redkost. Slovenija je v Velenju imela vse in zasluženo slavila. Dekleta, kapo dol in iz srca – bravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!